Bezöldültek! Jönnek a K&H zöld bankfiókok!

Pénzcentrum2009. december 7. 11:42

A K&H Csoport újabb bankfiókot alakított át úgynevezett zöldfiókká, amelynek működése nem szennyezi a levegőt a geotermikus energia felhasználása révén. A Bank legújabb, immáron 4. zöldfiókja, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már elkészült, 2010-ben pedig legalább 3 zöld fiók nyitását tervezi a K&H.

A K&H a 4. bankfiókját is átalakította: az ócsai, váci, budapesti fiókok mellett Fehérgyarmaton is kizöldült egy bankfiók. A modernizált bankfiókok különlegessége, hogy egyáltalán nem használnak közvetlenül fosszilis energiahordozókat, így működésük nem szennyezi helyben a levegőt.

A jövőbe mutató kezdeményezés nemcsak a környezetet kíméli, de egy új technológiának köszönhetően az energiafelhasználást is jelentősen csökkenti, hiszen a fiókok geotermikus energiát használnak: a zöldfiókoknál olyan speciális berendezés működik, amely a külső környezet hőenergiáját hasznosítja, így nincs szükség olyan fűtőanyagokra, mint a szén, kőolaj vagy földgáz, amelyek erősíthetik az üvegházhatást és hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.

Az átalakított fiókok nemcsak a Föld hőenergiáját, hanem a légkör hőenergiáját is hasznosítják a napenergia elraktározása révén, az áramfelhasználásuk pedig csak annyi, mint egy nagyobb hűtőszekrénynek.

A zöldfiókoknál használt speciális berendezés működési elve egy hőszivattyús rendszeren alapul, amellyel megoldható a fűtés, hűtés és a melegvíz előállítása. A berendezés a működtetésére felhasznált energiát nem közvetlenül hővé alakítja, hanem a külső energia segítségével a hőt az alacsonyabb hőfokszintről egy magasabb hőfokszintre emeli, legtöbbször a föld, a levegő és a víz által eltárolt napenergiát hasznosítva.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"A K&H Csoport számára kiemelkedő fontossággal bír a természetes környezet megóvása. Ennek érdekében számos kezdeményezést indítottunk útjára, hogy a működésünk során kibocsátott, az üvegházhatásért felelős gázokat az ún. üveggázokat csökkentsük. Közvetve az üvegházhatás csökkentését befolyásolja az energiafelhasználás csökkentése is, hiszen az energiafelhasználás növekedése az egyik oka a nagymértékű légszennyezésnek. Tevékenységünk során, ezért az általunk felhasznált energiamennyiségre is odafigyelünk. Magyarországnak nagyon jó adottságai vannak, ha a geotermikus energia felhasználási lehetőségeit nézzük, ezért 2010-ben 3-4 bankfiók ilyen jellegű átalakítását tervezzük. A K&H ezzel is hozzájárul, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai egyaránt teljes életet élhessenek" - mondta Laboranovits György a K&H Ingatlangazdálkodási, Logisztikai és Bankbiztonsági Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

A K&H CSR stratégiájának fókuszában négy terület áll - az egészségügy, a sport, a vonzó munkahely kialakítása, valamint a környezetvédelem. Ez utóbbi elv szellemében kerülnek fejlesztésre és kialakításra a zöld fiókok és a K&H új székháza is, hiszen a K&H Csoport törekszik arra, hogy társadalom és a fizikai környezete évtizedek, vagy akár évszázadok múlva is élhető legyen. A környezetért, a társadalomért tett erőfeszítéseit az irányítja, hogy üzleti eredményeinek elérése közben is elősegítse a társadalom tagjai számára a teljes élet megvalósítását.

Címkék: