Egyösszegű visszafizetésnél elengednék a hitel egy részét

Magyar Hírlap2009. augusztus 19. 08:17

A Magyar Hírlap információi szerint a magyar lakásállomány mintegy 40 %-a jelzálogjoggal terhelt és mára a lakók 10-15 %-a az árverezés árnyékában él. Naponta körülbelül 30-cal bővül a fedél nélküliek száma, a közüzemi számlákkal több, mint 700 ezren tartoznak.

A magyar lakások 40 %-a hitellel terhelt, ami 1,6 millió ember sorsát befolyásolja. Az ezekben lakók 10-15 %-át fenyegeti az árverezés veszélye, vagyis legalább 160 ezer embert, a közüzemi számlákkal tartozók száma pedig meghaladja a 700 ezret.

Egy országgyűlési javaslat szerint az adósnak lehetőséget kell adni arra is, hogy maga értékesítse ingatlanát, legfeljebb 12 hónapos moratóriummal. Szorgalmazzák a tartozás átütemezésének szabályozását is, valamint azt, hogy a MFB-n keresztül váltsák ki a fizetésképtelen adósok hiteleit.

Az előterjesztő szerint ki kellene terjeszteni a jogszabályok hatályát minden olyan magyar állampolgárra, aki munkája elvesztése miatt képtelen fizetni lakáshitelét. Bizonyos esetekben külön kedvezményt adnának az adósoknak abban az esetben, ha egy összegben visszafizetik a hitelt.

Speciális szabályozást javasolnak arra az esetre, amikor a forint árfolyamromlása miatt a hitel összege meghaladja az ingatlan értékét. A fizetésképtelenek védelmére eddig hozott intézkedések nem érték el céljukat. A törvény ugyan lehetőséget ad arra az önkormányzatoknak, hogy elővásárlási jogukkal átvegyék az ingatlanokat, de pénzhiány miatt ezzel nem tudnak élni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vissza a főoldalra!

Címkék: