Habzik a Balaton: árbuborék a magyar tengeren

Pénzcentrum2009. május 18. 05:55

Eladhatatlan tákolmányok tarkítják a kínálatot A Balaton ingatlanpiacáról szóló összeállításunkban azokra a kérdésekre keressük a választ, hogy miért alakult ki túlkínálat és árbuborék a tó környéki ingatlanok tekintetében, mitől lesz eladhatatlan, vagy éppen keresett egy balatoni ház, vagy nyaraló, hogyan alakulnak az ingatlanárak az idei évben, míg végül néhány vásárlási tippet is adunk a Balatonra vágyóknak.

Annak ellenére, hogy tavasszal több Balaton környéki ingatlaniroda élénkülésről számolt be, még mindig nem kapcsolt a legmagasabb sebességi fokozatba a magyar tenger ingatlanpiaca. A tó körül továbbra is rengeteg eladó lakást, még inkább házat lehet találni a legváltozatosabb méretben és állapotban. Vevőből viszont messze nincs ennyi, még a gyengülő forint sem okozott tömeges és tartós keresletnövekedést a tó környékén, bár tény, hogy a korábbi teljesen leült állapot talán mintha kezdene elmúlni.

Miért alakult ki a túlkínálat?

Az elmúlt években veszített a vonzerejéből a Balaton, a külföldi turisták gyakorlatilag elmaradtak, az Adria pedig elszoktatta innen a hazai közönséget, mivel ugyanazért az árért a tengerparton lehetett nyaralni. A Velencei-tóhoz hasonlóan a Balatonon is jellemző lett az egynapos fürdőturizmus.

A klasszikus Zimmer Frei üzletág megszűnt, a nagy alapterületű, kifejezetten erre a célra épült házak most tömegesen eladóak. Az ilyen ingatlanok iránt a 80-as éveket idéző stílus és sok esetben aggasztó műszaki állapot miatt minimális a kereslet.

A korábbi években árbuborék alakult ki, a "boom" éveiben megdrágultak az ingatlanok, viszont ezen az áron már nincs rá kereslet. A fejlesztési problémák következtében bizonyos ingatlanokra nem éri meg költeni, az időjárás kedvezőtlenebb alakulása esetén pedig szűkösek a turisták lehetőségei.

Az úgynevezett bejárós nyaraláshoz a fővárostól még autópályán is túl messze van a Balaton, ennek költségvonzatát kevesen tudják vállalni.

Mitől eladhatatlan és mitől keresett egy balatoni ingatlan?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elmúlt időszakban leginkább a 15-30 millió forint közötti, viszonylag jó állapotban lévő ingatlanokat keresték, ugyanakkor ebből az ingatlantípusból egyre kevesebbet találni a piacon. A vásárlók számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy az ingatlan lehetőleg a főút és a víz között legyen, a déli parton a 7-es úttól délre fekvő ingatlanok emiatt kevesebbet érnek.

Az északi parton fontos vásárlói szempont a panoráma, ez a déli parton a földrajzi adottságok miatt nem kérdés. Vannak övezetek, ahol sok az egymáshoz közel épült kistelkes ház, ami iránt egyre kisebb a kereslet. A saját vízpart adta magánstrand nagyon menő, de ennek sem mindig adják meg az árát.

Az ingatlanok állaga mellett az építési mód is meghatározó, a téglaépítésű ingatlanok kelendőbbek, a fából és egyéb anyagokból sok esetben maszek módon összetákolt nyaralókat nehéz eladni. A vevők leginkább a csendes, kevésbé zsúfolt lakókörnyezetet kedvelik, ezért a közelben lévő diszkó, vagy más szórakozóhely elriaszthatja a vásárlókat.

Ingatlanárak alakulása, vásárlási tippek

Címkék: