A gázszolgáltatók nem tudnak Bajnai árcsökkentési tervéről

Pénzcentrum2009. május 5. 09:17

Tegnap Bajnai Gordon miniszterelnök és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes bejelentette: az áfa 18 százalékra csökkentése mellett a kormány más módon is segítene a távfűtéses lakásokban élőknek.

A gázárcsökkentés révén -amelyre várhatóan ősszel kerül sor- a távhőcégek nagyfogyasztói gáztarifáját is "érdemben" csökkentenék, amit aztán ezek a cégek "csont nélkül" érvényesítenének fogyasztói áraikban.

A többi termékre bevezetendő 25 százalékos áfához képest a 18 százalék a költségvetésnek mintegy 10 milliárd forint bevételkiesést jelent. Hagyó Miklós reméli, hogy az intézkedésekkel megszűnhet a távhővel fűtők 15-20 százalékos tarifahátránya.

A miniszterelnök - akinek programjában az energiaár-támogatások leépítése szerepelt - kifejtette: a napokban folynak a tárgyalások a gázárról.

Ilyen tárgyalásokról az egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító nagykereskedő, az E.ON Földgáz szóvivője, Kutas István nem tud. Leszögezte: még a júliustól bevezetendő új gázárszámítási módszertan sem jelent meg. Így egyelőre árakról nem eshet szó. (A rendelet várhatóan csökkenti a kormány befolyását a gázárakra.) Úgy vélte: a nemzetközi energiaár-esés legkorábban az utolsó negyedévben okozhat nálunk gázárcsökkenést. Ugyanakkor a gáztarifa befolyása a távhőárra elenyésző - tette hozzá. Haszonkulcsuk csökkentésére nem lát lehetőséget.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Népszabadság úgy tudja, a gázszolgáltatók hasonlóképpen vélekednek.

Címkék: