Bíróságra citálja hazánkat Brüsszel!

Pénzcentrum2009. április 15. 10:15

Az Európai Bizottság eljárást indít az Európai Bíróságon, mert azok az EU-állampolgárok, akik más tagországban levő ingatlanukat értékesítve vásároltak lakóingatlant Magyarországon, a visszterhes vagyonátruházási illetéket a megvásárolt ingatlan teljes vételára után kötelesek kifizetni, emiatt hátrányt szenvedhetnek.

Amennyiben magyarországi lakóingatlanát értékesíti az adófizető, csak akkor kötelezett illetékfizetésre, ha a vásárolt ingatlan értéke meghaladja az értékesített ingatlanét, ebben az esetben az illeték alapja a két ingatlan közti értékkülönbözet. Így azok a személyek, akik más tagállamban lévő lakóingatlanuk értékesítésével költöznek Magyarországra, hátrányt szenvedhetnek, mivel előfordulhat, hogy eredeti ingatlanuk után már korábban hasonló mértékű illetéket fizettek meg egy másik tagállamban.

A Bizottság úgy véli, hogy a magyar szabályozás korlátozza az Európai Unió polgárainak a tagállamok területén való szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogát, különösen pedig sérti a munkavállalók szabad mozgását és a letelepedés szabadságát. Mivel Magyarország a szóban forgó adójogszabályokat nem módosította, a Bizottság úgy határozott, hogy az Európai Bíróság elé terjeszti az esetet.

Címkék: