Óraállítás Dubaiban: 4 évet tekertek vissza!

Pénzcentrum2009. március 31. 14:00

Óvatosnak bizonyultak a dubai ingatlanárak 50 %-os csökkenéséről készült tavaly év végén készült előrejelzések, miután a helyi ingatlanügynökségek beszámolói szerint egyes területeken az árzuhanás elérte a 70 %-ot. A jelenlegi árszint megegyezik a 4 évvel ezelőtt mért adatokkal, de a várakozások szerint 6-8 hónap múlva a 2004-es szintig süllyedhetnek az ingatlanárak.

A helyi ingatlanügynökök úgy vélik, hogy az elemzőknek újra kell gondolniuk, amit Dubai ingatlanpiacáról feltételeztek, mert az árzuhanás nem állt meg a korábban prognosztizált szinten. A lehangoló számok azt bizonyítják, hogy még messze van a mélypont. Az ügynökségek szerint még legalább fél évig eltarthat az árak csökkenése.


Elképesztő fejlődés után a válság páros lábbal nyomja a féket Dubaiban!

Az országban dagadó ingatlanbuborék tavaly október környékén kidurrant, de a jelek szerint a növekvő számú külföldi vásárló, a spekulatív tőke és az építési költségek emelkedése jobban felhajtotta az árakat, mint az korábban gondolták. Az ingatlanárak csökkenése világszerte megfigyelhető, de Dubaiban néhány hónap alatt hihetetlen méreteket öltött.

A túlárazott piac nem tudta elviselni a válság hatására rá nehezedő nyomást és a teljes ingatlanszektor az összeomlás szélére sodródott. A lélegzetelállító fejlesztéseiről elhíresült városban még a kisebb léptékű, alacsonyabb költségvetésű projektek megvalósítása is veszélybe került.

A lakóingatlanok vételára mellett a bérleti díjak is szabadesésben zuhannak, nincs ez másképp a kereskedelmi célú és az irodapiacon sem. A lakásbérlet 40 %-kal, az irodabérlet 60 %-kal esett vissza, a nyári hónapokban a külföldi munkavállalók szabadságolásának következtében további csökkenés várható.

Címkék: