Felére zsugorodhat az építőanyag-ipar!

Pénzcentrum2009. március 24. 09:45

Széman György, a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség (MÉASZ) ügyvezetője legalább 25-30 %-os építőanyag-ipari piacszűkülésről számolt be. A szakember szerint a rohamos forgalomzuhanás rövidesen elérheti az 50 %-ot is, ha az ágazat válságát kezelő intézkedéscsomag sokáig késlekedik. A szerkezetépítés visszaesése kritikus helyzetbe hozta a falazó-anyag gyártókat és a nagy hozzáadott értéket tartalmazó, edzett, ragasztott technológiával készülő ajtó-ablak szektort.

A szakértő véleménye szerint megoldást jelenthetne a felújítási szektor élénkítése, ezt a tevékenységet egyébként a bankok is szívesebben finanszírozzák. Segíthetne az is, ha az év eleje óta készülő, az építőipar válságát kezelni hivatott programcsomag azonnali intézkedésre javasolt lépéseit minél előbb bevezetnék. Friss pénzt és a tanúsított építőanyagok piacának fellendülését hozhatja a panelprogram és az induló zöld beruházási rendszer energia-hatékony felújításokra fordítható része.

Év eleje óta jóformán leállt az eladás az építőanyag-ipari termékek piacán, az első negyedév végére legalább 50 %-os lesz a visszaesés az egy évvel ezelőttihez képest - mondta Kató Aladár, a Magyar Téglásszövetség elnöke, a Tondach vezérigazgatója. A pénztelenség, a válság és a hitelezési gyakorlat következtében befagyott piacon jelentős téglakészletek halmozódtak fel, ez pedig előbb-utóbb kíméletlen és értelmetlen árversenyhez, a kisvállalkozások tönkremeneteléhez fog vezetni.

Címkék: