37 %-os árzuhanás az ingatlanpiacon! Mi állhat a háttérben?

Pénzcentrum2009. március 9. 05:40

Ami a nemzetközi ingatlanárakat illeti, rendkívül lehangoló év áll mögöttünk és aggodalomra adhat okot, hogy az árzuhanás mértéke tovább fokozódik - áll a Global Property Guide legfrissebb, mind az öt kontinens ingatlanpiacának elemzésében. A nemzetközi gazdaságot és a pénzügyi rendszereket ért csapás hatására alig akad olyan ország, ahol ne csökkentek volna az árak az utolsó negyedévben.

A lista élén az Egyesült Arab Emirátusokat találni, ahol az év végére a korábbi évek 70-80 %-os áremelkedésével szemben 40,86 %-ra mérséklődött az áremelkedés, úgy hogy az utolsó negyedévben már csökkenni kezdtek az árak, ami azóta még nagyobb métereket öltött. Ahogy arról a Pénzcentrumon is beszámoltunk Dubaiban a források és a kereslet zuhanása miatt sorra állítják le a nagyszabású építkezéseket.

Az Emirátusokat követi Kína, ahol a felmérés során a sanghaji ingatlanárakat vették figyelembe. A városban éves szinten 4,83 %-os növekedést mértek, de az utolsó negyedévben Sanghaj lakásárai is csökkenni kezdtek. A dobogó harmadik fokára évi 4 %-os emelkedéssel Svájcnak sikerült felférkőzni, az alpesi ország a nemzetközi árzuhanással dacolva még az utolsó negyedévben is pozitív eredményt ért el.

A vizsgált országok közül éves szinten reálértéken Bulgáriában (2,25 %), Szlovákiában (1,43 %), Japánban (1,19 %), Cipruson (1,01 %) és Németországban (1,01 %) emelkedtek az árak, de az utolsó negyedévben csak az utóbbi két országban nem szenvedtek el veszteségeket a lakástulajdonosok.

A listán szereplő országok közül a többségében 0-10 % között csökkentek a lakásárak az elmúlt évben, de ezek közül például Hongkongban kétszámjegyű volt a visszaesés a negyedik negyedévben. 10 % feletti csökkenéssel zárta az évet Ukrajna (-11,76 %), Írország (-11,89 %), Nagy-Britannia (-15,22-18,01 %), Izland (-16,24 %), az Egyesült Államok (-19,52 %), Litvánia (-26,89 %) és Lettország(-37,00 %).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdekesség, hogy a 2007-es adatoktól kedvezőbb értékeket mindössze két európai ország, Svájc és Németország tudott 2008-ban produkálni (bár meg kell említeni, hogy mindkét államnak meglehetősen alacsony bázisértéket kellett túlteljesíteni).

A harmadik negyedévi adatokhoz képest megállapítható, hogy az év végére a legtöbb országban tovább gyorsult az ingatlanárak csökkenése. Ebben a tekintetben Hongkong, Ukrajna és Lettország érte el a legkedvezőtlenebb eredményeket. Európában úgy tűnik, hogy a keleti régió és a Balti-államok sínylik meg leginkább a válságot.

Címkék: