Kiakadtak a szakszervezetek: 24 ezer tanár maradhat ki a nagy béremelésből

Pénzcentrum2024. január 3. 08:44

Nem tér ki a béremelésről szóló rendelet a szakképzésben dolgozó pedagógusok fizetésére. A szakszervezetek szerint így 24 ezer tanár maradhat ki az emelésből.

A pedagógusok béremeléséről szóló kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra, ez nagyjából 24 ezer dolgozót jelent - mondta a Népszavának Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Mindezt megerősítette Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője is, sőt, szerinte nem csak a kormányrendelet nem tér ki rájuk, a pedagógusok részben EU-s forrásból megvalósuló béremelésével kapcsolatos EFOP Plusz uniós programban sincs benne a szakképzésre vonatkozó rész. A probléma ezzel az, hogy ha egy kormányrendelet már hatályba lépett, azt végre kell hajtani, már nem lehet mástól függővé tenni.

Hozzátette: a korábbi sztrájkbizottsági egyeztetéseken elhangzott, valamennyi béremelésre számíthatnak majd a szakképzésben oktatók is, de ennek részletei még egyáltalán nem ismertek. Így elképzelhető, hogy a szakképzésben dolgozók közül többen – különösen, akik nem szakmai, hanem közismereti tantárgyakat oktatnak – elgondolkodnak majd azon, hogy intézménytípust váltsanak, ha a köznevelésben jobbak lesznek a fizetések.

Címlapkép: Kiss Gábor, MTI/MTVA

Címkék:
oktatás, béremelés, tanár, pedagógus, pedagógus életpálya, fizetésemelés, rendelet, kormányrendelet, szakszervezetek, pedagógushiány, pedagógusok, pedagógusok demokratikus szakszervezete, pedagógusok szakszervezete,