Dagad a botrány a 2023-as érettségi körül: tényleg kiszivárogtak a feladatok?

Pénzcentrum2023. május 10. 11:59

Kedden este felröppent a hír, miszerint kiszivároghatott az idei történelemérettségi egy feladatsora. Egy feladatlapról készült képernyőmentés egy Facebook-csoportba került be, amiben jellemzően diákok vannak benne, körülbelül 70 ezren. Az Oktatási Hivatal állítása szerint nem történt szivárogtatás – írta meg az Eduline.

Kedd este fél kilenc környékén került fel egy érettségi feladatlapról készült fotó egy Facebook-csoportba, aminek körülbelül 70 ezer tagja van, többségében diákok és aggódó szülők. A képernyőmentésen egy olyan feladatlap látható, amin a középszintű érettségi két hosszú, valamint két rövid esszéjének feladatai látszanak. Ráadásul a dátumozás szerint a feladatsor az idei, azaz a mai érettségi feladatai.

A bejegyzés azóta ma reggelre eltűnt a csoportból, de többen is jelezték, hogy a közzétett képen ugyanaz a sorszám szerepel, mint a hétfői magyar érettségi feladatlapján. Az Oktatási Hivatal azonban ma reggeli sajtóközleményében megcáfolta, hogy ez valóban az idei érettségi lenne, számolt be a Telex.

Tájékoztatjuk, hogy a történelemérettégi feladatlapjainak kiszivárgásáról szóló értesülés nem valós. Felhívjuk figyelmüket, hogy az érettségi feladatlapjai minősített iratok, idő előtti nyilvánosságra hozataluk bűntetőjogi következményeket von maga után

– írta az Oktatási Hivatal.

Azonban nem ez lett volna az első eset, hogy kiszivárogtak az érettségi feladatsorok.

Kiszivárgott tételek az elmúlt években

Bár valahol minden érettségizőnek a vágya, hogy előre megkaparintsa a tételsorokat, de ha jobban belegondolunk ez nem olyan jó ötlet: ebben az esetben ugyanis újra kell kezdeni az egészet, ami csak az érettségi időszak meghosszabbításához vezet. A Promotions segítségével összeszedtük a legismertem ilyen magyarországi eseteket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legismertebb ilyen eset talán az 1989-es, amit a Moszkvatér című filmben is láthattunk. A rendszerváltás évében ugyanis hamarabb kiszivárogtak a matematika érettségi tételek, mint szabadott volna. A Művelődési Minisztérium pedig érvénytelennek értékelte a már megírt feladatsort, így az érettségi bizonyítványba az év végi jegy került.

1998-ban szintén a matematika érettségivel voltak gondok: az egyik kereskedelmi rádió ugyanis nem sokkal a tételek kihirdetése után már be is olvasta a megoldásokat. Ez szerencsére nem befolyásolta az érettségizők eredményeit, így nem kellett újraírniuk, de két évvel később egy napilap szivárogtatta ki a magyar tételeket, amiket vissza kellett vonni emiatt.

A legsúlyosabb eset talán a 2005-ös, amikor jóval az érettségi előtt kiszivárgott a magyar, történelem és a matematika feladatsor is, így a matematika érettségit több mint 100 intézményben újra kellett írniuk a diákoknak, míg egy új történelem érettségit kellett összeállítani.

Címkék:
oktatás, érettségi, tippek, eredmények, magyar, idő, matematika, történelem, oktatási hivatal, érettségibotrány, érettségizők, érettségi vizsga,