Megszólalt a Belügyminisztérium: tényleg digitális oktatás lesz szeptembertől?

Seregély Orsolya2022. augusztus 17. 10:02

Rengeteg kérdés övezi az idei tanévet. A pedagógussztrájk és a koronavírus mellett ráadásul egy teljesen új problémával is szembesülnie kell az intézményeknek, ugyanis az elszálló rezsiköltségeket nem biztos, hogy minden intézmény fedezni tudja majd. Megkérdeztük a Belügyminisztériumot, és a Pedagógusok Szakszervezetét, hogy valóban veszélyeztetik-e az oktatás menetét az elszálló rezsiárak.

Pedagógushiány, sztrájk, koronavírus, a rezsiárak elrugaszkodása - csak pár dolog, ami az idei tanévkezdést beárnyékolhatja. Szinte napról napra olvasni híreket, hogy az intézmények online oktatásra állhatnak át a rezsiköltségek emelkedése miatt. A Pedagógusok Demokratikus Szervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja szerint ilyen ilyen mértékű rezsi-emelkedést nem tudnak az intézmények bekalkulálni.

Korábban az ELTE Természettudományi Karáról derült ki, hogy az egyetem vezetése azt fontolgatja, novembertől márciusig átállnak a távoktatásra. A kar vezetése ez ellen tiltakozott ugyan, de vélhetően bele fogják kényszeríteni őket a takarékoskodásba. Az ELTE azóta cáfolta a hírt, a probléma azonban nem tűnt el.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja elmondta ugyanis, hogy ez a lépés „sajnos nem volt váratlan”, és nemcsak a pedagógusok, hanem a szülők is attól tartanak, hogy ugyanez más intézményekben is bekövetkezhet. Mint mondta, ennek oka az, hogy az oktatási intézményekben a költségvetési keretek annyira fixek, hogy ilyen mértékű rezsiár-emelkedést nem tudnak elviselni. 

A 20 fok elég

Mindeközben az iskolák fűtésével kapcsolatban a kormány is megszólalt. Mint azt a köznevelésért felelős helyettes államtitkár Kisfaludy László elmondta Tényi Istvánnak, a tantermekben, csoportszobákban amennyiben a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani.

Tényi azt követően kereste meg a köznevelésért is felelős Belügyminisztériumot, miután kiderült: a tárca arra utasította a tankerületeket, mérjék fel, hogy az iskolákban lehetőség van-e a gázról fatüzelésre történő átállásra, kályhák beszerzésére. Mint kiderült, a tárca szerint elegendő 20 fokra felfűteni az iskolákat

Tényleg lesz távoktatás?

Az idei iskolakezdésről a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor a Pénzcentrumnak elmondta, hogy az idei tanévet sok minden veszélyeztetheti: az alacsony bérek miatt a legnagyobb probléma a folyamatosan növekvő pedagógushiány. Sok olyan intézmény (általános iskola és óvoda) van már, ahol kevesebb a pedagógusok száma, mint a csoportok száma. A növekvő szaktanárhiány veszélyezteti a diákok előmenetelét, továbbtanulási lehetőségeit.

Ennek felelősségét a kormánynak kell viselnie, hiszen a Pedagógusok Szakszervezete évek óta hiába kongatja a vészharangot: az egyre csökkenő létszámú pályakezdők nem tudják pótolni a nyugdíjba menők egyre gyarapodó táborát. Veszélyeztetheti továbbá az idei tanévet az ismételten erősödő Covid-járvány, valamint az esetlegesen fellépő tüzelőanyag-hiány is, illetve az egekig szökő energiaárak

- fejtette ki lapunknak Gosztonyi Gábor, aki azt is elmondta, hogy az energiaárak miatt az intézményeknek készülnie kell a távoktatásra is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nyilván készülniük kell, hiszen a nemrég megjelent 22/2022. (VII.29.) BM rendeletben is (amely a 2022/23-as tanév rendjéről szól) benne van ez a lehetőség. Ezen kívül a nyár elején a tankerületek levélben kaptak egy olyan munkáltatói utasítást, hogy mérjék fel annak lehetőségét, mely intézményekben lehet áttérni fatüzelésre

- tette hozzá a PSZ alelnöke.

Megkérdeztük a Belügyminisztériumot is arról, hogy mire számíthatnak az intézmények, szükség lesz-e az online oktatásra a rezsiköltségek emelkedése végett. Mint írták, a kormány célja, hogy az iskolák zavartalanul, a hagyományos tanrendben működjenek, így készülnek a tanévre, azonban

minden lehetőségre fel kell készülnünk, arra a szélsőséges esetre is, hogy Európában nem lesz elég gáz. A gázfűtés hiánya akár a magyar lakosságot – így az iskolákat is - elérheti, a kormány ezért rendelt el energia-veszélyhelyzetet, további gázvásárlást és a gáz kitermelés fokozását. A jogszabály értelmében tantermen kívüli, digitális munkarendet a köznevelésért felelős miniszter rendelhet el, ilyen döntés nem született. A Belügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi és a hazai fejleményeket

-írta a Belügyminisztérium sajtóosztálya kérdésünkre.

Hamarosan startol az idei tanév

Hiába van rengeteg kérdésünk az idei tanévvel kapcsolatban, az megállíthatatlanul érkezik, hiszen már két hét sincs hátra a vakációból. A nyári szünet végén tartunk, sokan azonban már most készülnek az iskolakezdésre. Az elmúlt időszakban a pedagógushiány határozta meg az oktatásról szóló híreket, ami szintén aggodalommal töltheti el a szülőket. A Pénzcentrum kutatása alkalmat ad arra, hogy kiderüljön, hogyan készülnek a magyarok az iskolakezdésre, mennyit költenek rá, mit gondolnak az iskolai digitalizációról, mi a véleményük az oktatás és az iskolai étkeztetés minőségéről, hogy állnak a 9 órai iskolakezdés kérdéséhez.

Címkék:
fűtés, rezsi, iskola, oktatás, pedagógus, tanév, iskolakezdés, tanévkezdés, suli, pedagógushiány, pdsz, távoktatás, sulikezdés, pedagógusok szakszervezete, rezsiemelés,