Itt a legfrissebb becslés: ennyien vettek részt a hétfői tanársztrájkban

Pénzcentrum2022. január 31. 16:32

Több mint 20 ezer pedagógus vett részt a mai figyelmeztető sztrájkon a szakszervezetek előzetes becslése szerint - jelentette be közös sajtótájékoztatón a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Előzetesen dupla annyian vettek volna részt a sztrájkon, amelytől a pedagógusok két okból maradtak távol: az egyik a megfélemlítés volt, de voltak olyanok is, akik jelezték, hogy szolidaritási nyilatkozatot töltenek ki, mert Covidosak lettek vagy karanténba kerültek - ismertette a PSZ és a PDSZ sajtótájékoztatón.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke kiemelte, hogy annak ellenére, hogy a kormány nagy erőkkel szerette volna megakadályozni a pedagógusok figyelmeztető sztrájkját, az mégiscsak megvalósult. Hozzátette, hogy a mai 2 órás sztrájk csak figyelmeztetés volt, hiszen az igazi március 16-tól kezdődik. Az elnök leszögezte, hogy nagy baj van az oktatásban, mert ha ez így folytatódik, akkor nem lesz tanár, aki tanítsa a gyerekeket. A pedagógusok a sztrájkkal nemcsak magukért, hanem a gyerekekért is kiálltak.

Nagy Erzsébet, a PDSZ elnöke pedig azt mondta, hogy nagyon sok pedagógus félt a retorziótól, így nem vett részt a sztrájkban. Voltak olyan intézmények, ahol egész tankerületi delegáció fenyegette a pedagógusokat, hogy ne vegyen részt az akcióban vagy hagyják azt abba. A sztrájk alatt a gyerekfelügyelet el volt látva, de ennek ellenére is nyomást gyakoroltak a szülőkre és a pedagógusokra a kormány részéről.Hangsúlyozta, hogy a jogi eljárás nem sztrájk jogszerűségéről szólt, hanem a még elégséges szolgáltatásról. Külön nem peres eljárás volna, hogy a sztrájk jogszerűségét megállapítsák.

Loading...

A fellebbezést addig kellett volna a kormánynak benyújtania, amíg a sztrájk el nem kezdődött. Pontosan tudták, hogy az ellenajánlatuk nem volt elégséges, és ahelyett, hogy megegyeztek volna a szakszervezetekkel, inkább feszültséget gerjesztettek, veszélyeztették a sztrájk megvalósítását, fenyegették a pedagógusokat. Álláspontja szerint a sztrájk nemcsak arról szól, amiért eredetileg indították, hanem arról is, hogy bemutassák ma Magyarországon hogyan néz ki a sztrájkjog gyakorlása, és milyen a demokrácia állása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakszervezetek autós felvonulással is demonstrálják követeléseiket, amely nemcsak a pedagógus bérről szól, hanem arról, hogy legyen elég tanár, hiszen egyre többen hagyják el a pályát a bérek és a munkaterhek miatt. Nagy Erzsébet, a PDSZ elnöke elmondta, hogy nagy társadalmi támogatottságot élvez a kedvezményezés, a forgalom lassításra 200 autó regisztrált.

Március 16-án más feltételek mellett történik majd a sztrájk, már nem mindenhol gyermekfelügyelettel, amennyiben kénytelenek lesznek ezt az utat folytatni.A mai akciót nemcsak a hazai szakszervezetek és egyéb intézmények támogatták, hanem az Európai Pedagógusszakszervezetek Szövetsége is.

Címkék:
kormány, sztrájk, tanár, pedagógus, szakszervezetek, pdsz, pedagógusok, psz, pedagógus tüntetés,