Fontos változás jön a pesti tömegközlekedésben

Pénzcentrum2013. augusztus 29. 13:03

A 2013/2014-es tanév 2013. szeptember 2-án, hétfőn kezdődik, amelyhez igazodva változik a budapesti tömegközlekedési járatok menetrendje is: életbe lép a tanítási időszakban érvényes közlekedési rend.

A tanítási időszak kezdetével a nyári időszakhoz képest megváltozó utazási szokásokhoz igazodva 2013. szeptember 2-ától, hétfőtől a budapesti tömegközlekedési járatok a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek. Hétköznapokon általában külön menetrend érvényes a hétfőtől csütörtökig eső időszakra és más a pénteki napokra.

A 2013/2014-es tanévben a tanítási szünetek a tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet szerint a következőképpen alakulnak:

  • Őszi szünet: 2013. október 28-ától 31-éig;
  • Téli szünet: 2013. december 23-ától 2014. január 6-áig;
  • Tavaszi szünet: 2014. április 17-étől 22-éig.

Ezekben az időszakokban a járatok általában a tanítási szünetre érvényes menetrend szerint közlekednek. Karácsony és újév között a járatok külön, az évvégi forgalomhozó igazodó közlekedési rend szerint közlekednek.

A 2012/2013-as tanévre, illetve annak második félévére érvényes okmányokkal a BKK járatain 2013. október 31-éig lehet kedvezményes bérlettel utazni. Ettől az időponttól fogva csak a 2013/2014-es tanévre, illetve annak első félévére érvényes diákigazolvánnyal, vagy a köz- illetve felsőoktatási intézmény által kiadott, ideiglenes diákigazolványnak minősülő, sorszámozott igazolással használható a kedvezményes bérlet. A tanköteles korú diákok diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is érvényes.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
utazás, bkk, bkv, Budapest, iskola,