Ilyen nincs: fontos juttatástól eshetnek el 2024-ben a magyar nyugdíjasok?

mfor.hu2023. december 25. 09:01

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi előrejelzésében már csak 2,5-3,5 százalékos GDP-bővülést prognosztizál 2024-re. A korábbi előrejelzésekhez képest kisebb mértékűre jósolt gazdasági növekedésből pedig az is következik, hogy a kormánynak nem lesz kötelessége nyugdíjprémiumot fizetni – hívja fel a figyelmet az mfor.hu.

Korábban még 3,5-4,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizált a jegybank, ám ezt először idén szeptemberben, majd most decemberben egyaránt 0,5-0,5 százalékponttal csökkentették a várt gazdasági növekedés alsó és felső határértékét is.

A kormány ugyanakkor ennél optimistább, ugyanis a költségvetésben 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak. Ha ez a forgatókönyv valósulna meg, akkor jövő novemberben várhatóan 12 ezer forint körüli plusz juttatásra számíthatnának a nyugdíjasok. E célra egyébként el is különítettek 20,5 milliárd forintot a jövő évi költségvetésen belül.

Törvény szerint a nyugdíjprémium kifizetésére akkor kötelezett a kormány, ha a GDP-növekedés mértéke az adott év novemberében várhatóan 3,5 százalék felett alakul. A plusz juttatásra azok jogosultak, akik már az előző évben is és a tárgyév novemberében is legalább egy napig nyugdíjasok voltak.

A nyugdíjprémiumot úgy kell kiszámítani, hogy a tárgyévi várható növekedés mértékéből le kell vonni 3,5-et, a különbözetet (de legfeljebb 4-et) pedig meg kell szorozni a november havi nyugdíj 25 százalékával, de legfeljebb 20 ezer forinttal.

Címkék:
mnb, nyugdij, jegybank, nyugdíjas, nyugdíjemelés, költségvetés, juttatás, gdp, nyugdíjprémium, magyar nemzeti bank, gdp-növekedés, gdp növekedés,