2020. augusztus 6. csütörtök Berta, Bettina

Te tudnád a választ? Pénzügyi feladatot kaptak a töri érettségin a diákok


A hétfői magyar és a keddi matek érettségi után ma történelemből vizsgáztak a diákok. Az egyik feladatban a különböző befektetési formákat, mint az államkötvények, a termőföld, a részvény és a befektetési arany vásárlását kellett besorolniuk kategóriákba. Te meg tudnád oldani a feladatot?

 Az idei töri érettségin a pénzügyi ismereteiket is elő kellett venniük a diákoknak: a háztartások mai pénzügyeivel kapcsolatos feladatot is kaptak a diákok - közölte az Eduline. Nem hivatalosan közzétett megoldásukból megismerhetjük a konkrét feladatot is: 

A feladatban a diákoknak a táblázatban szereplő, betűvel jelölt befektetésekhez kellett hozzárendelniük az ábrán sorszámmal jelölt, megfelelő befektetési kategóriát. Egy sorba csak egy sorszám kerülhetett, de egy sorszám tartozhat több betűjelhez is. A feladat 4 pontot ért. 

Megoldások

Az államkötvény vásárlás (a) a befektetések közül a pénzügyi befektetések közé tartozik, és azon belül is az 1-es sorszámmal jelölt értékpapírok kategóriájába. A termőföld vásárlása (b) a reálbefektetésekhez tartozik, azon belül is az 5-ös sorszámmal jelölt ingatlanok kategóriájába. Ezzel szemben a részvény vásárlás (c), hasonlóképpen az államkötvényekhez értékpapír-befektetésnek számít, tehát szintén az 1-es szám volt a jó megoldás. A befektetési arany vásárlása (d) pedig szintén reálbefektetés, és ingóságnak (mozdítható értéktágynak) minősül, tehát a válasz a 4-es.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS