19 °C Budapest

Ezeket az infókat hallgatják el a lakástakarékok

Pénzcentrum
2014. augusztus 21. 11:29

Ha lakásra teszünk félre, akkor kiváló megoldás lehet a lakástakarékpénztári megtakarítás indítása, azonban a négy szolgáltató kínálata igen hasonló. Mi alapján érdemes kiválasztani a szolgáltatót, és mik azok az apróságok, amiket a hirdetésekben nem mondanak el?

A lakástakarékpénztárak (LTP) esetén nehéz dönteni a négy szolgáltató terméke között, mivel a törvény által erősen szabályozott konstrukcióról van szó. Ugyanakkor vannak apró eltérések, ami alapján kiválaszthatjuk a nekünk leginkább megfelelő pénzintézetet, és vannak olyan kis költségek, amikről a reklámok nem szólnak. A korábbi cikkünkben említett hitel célú, négyéves megtakarításokat hasonlítottuk össze.

Mennyi a számlavezetés?

Az egyik ilyen apró költség a számlavezetési díj, ami egységesen havi 150 forint, azonban érdekes, hogy ezt a díjat nem tartalmazza a havonta megspórolt összeg. Tehát, ha a maximális 20 ezer forintos megtakarítást választjuk (ami a törvény szerinti maxumum), akkor 20 ezer forint felett még pluszban ki kell fizetni a 150 forintot is, ebben nincs eltérés a szolgáltatók között.

Abban sincs eltérés, hogy minden szolgáltatónál a lakástakarékba való befizetés után 30 százalékos állami támogatás jár, igaz ez az összeg nem kamatos kamattal növekszik.

Rendben, de akkor mégis mi a különbség?

Ha megnézzük a részletes feltételeket, akkor négy ponton találunk eltéréseket a négy pénztári szolgáltató között:

  • Mekkora összeghez jutunk négy év múlva
  • Számlanyitási díj
  • Kamatlábak
  • Megtakarítás futamideje

Sokaknak egyedül az fontos a lakástakarék indításakor, hogy a futamidő végén mekkora összeget tud majd felhasználni, az egyéb feltételek kevésbé fontosak. Ilyen esetben a Fundamenta ajánlata a legkedvezőbb, ugyanis több mint 3,2 millió forintot fordíthatunk lakásunkra, míg, ha másik szolgáltatót választunk, akkor ez közel félmillió forinttal is kevesebb lehet. A magasabb felhasználható összeg miatt azonban magasabb számlanyitási díjjal (32 200 forint) kell kalkulálnunk.

Egyik legjelentősebb költség a számlanyitási díj, ami minden szolgáltatónál a felhasználható összeg egy százalékára rúg. A szolgáltatók egyébként azzal próbálják magukhoz csábítani az ügyfeleket, hogy a számlanyitási díj felét, vagy akár egészét is elengedik, ha számlát vezetünk az adott banknál (Erste vagy OTP esetében), vagy az Aegon esetében lakásbiztosítást kötünk a biztosítóval.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kamatlábakban is találunk kisebb eltéréseket, igaz a hozam nagy része az állami támogatásnak köszönhető a pénztárak esetében. Míg az OTP fél százalékos kamatot ad, addig az Erste és a Fundamenta ennek dupláját, egy százalékos kamatozást nyújt ügyfeleinek. A kettő között található az Aegon, ahol 0,75 százalék a kamatszint.

További eltérés a megtakarítási időszak hossza, és ezzel együtt a hitel futamidejének hossza is, utóbbiról korábbi cikkünkben részletesen írtunk. A megtakarítás futamideje alapvetően négy éves, azonban ettől a szolgáltatók eltérhetnek, és a Fundamenta, illetve az OTP ezt meg is teszi. Az előbbi a négy évnél (48 hónap) egy hónappal hosszabb, míg utóbbi három hónappal rövidebb (45 hónapos) megtakarítási időszakot határoz meg. Így, ha minél előbb lesz szükségünk a pénzre, akkor érdemes az OTP konstrukcióját választani.

Akkor mi alapján válasszam ki a pénztáramat?

Ha lakásbiztosításunk az Aegonnál van, vagy éppen most váltunk biztosítót, akkor érdemes lehet a lakástakarékot is náluk elindítani, mivel így kedvezményben részesülhetünk, így jó megoldás lehet ez a pénztár. Ha viszont a folyószámlánkat az Ersténél, vagy az OTP-nél vezetjük, akkor a számlanyitási díj feleződhet, vagy akár díjmentesen is nyithatunk számlát, ha teljesítjük megfelelő feltételeket, ebben az esetben érdemes őket választani.

A Fundamentánál jelenleg nincs számlanyitási akció, viszont ez az egyetlen szolgáltató, ahol már a megtakarítás időtartama alatt áthidaló hitelt vehetünk fel, fix kamatozással. További érdekesség, hogy a szerződés lejárata után, ha új megtakarítást indítunk, akkor az első éves befizetésünkre 20 százalékos kamatbónuszt ír jóvá a pénztár. Akkor is a Fundamentát érdemes választani, ha a többi pénztár által kínált felhasználható összeg kevés a céljaink megvalósításához.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem