Megszólaltak a tőzsdeguruk: velünk maradhat a medvepiac, ide érdemes menekíteni a pénzünket

Pénzcentrum2022. november 23. 13:13

Körülbelül az elmúlt két hétben-egy hónapban kezdett el úgy viselkedni a piac, ahogyan egy a mostanihoz hasonló környezetben kell - árulták el az amerikai befektetési piac lehetőségeiről az Aegon szakértői. Az alapkezelő által szerda délelőtt tartott panelbeszélgetésen régiónk és benne hazánk helyzete is szóba került és kiderült, hogy a cég üzletági vezetői szerint befektetői sem általános szempontból nem olyan sötét a helyzet, mint amennyire azt a piac szereplői látják.

Körülbelül az elmúlt két hétben-egy hónapban kezdett el úgy viselkedni a piac, ahogyan egy a mostanihoz hasonló környezetben kell.  Újra van alternatíva. Amerikai kötvényekkel 8, amerikai állampapírokkal 3 százalékot lehet keresni. Nagyon kevés jel mutat arra, hogy puhul a munkaerőpiac, ameddig pedig a FED nem látja a munkaerőpiaci lazulás, nem igen fog lazítani a monetáris politikáján - ismertette az Aegon Alapkezelő konferenciáján tartott panelbeszélgetésen Bakos Ádám, az Aegon Alapkezelő kötvény-üzletág vezetője.

Eddig a fedezék szerepet nem töltötték be a kötvények, a közeljövőben viszont ez az időszak is eljöhet, ami tovább növelheti  ennek az eszközosztálynak a vonzerejét. A következő évben az lesz a fő kérdés, hogy ha szolgáltatásinfláció tovább emelkedik az hozhat-e újabb szigorítási hullámot. Az első félévben, - főleg az állami papírok - jól teljesíthetnek - mondta a szakértő.

A kötvénypiac mellett a részvénypiacot is a relatív pesszimizmus uralja.

Az idei teljesítmények tényleg nagyon rosszak. Két éve esnek folyamatosan a fejlődő piacok. Ez felveti a kérdést, hogy elértük-e a medvepiac végét és jöhet-e egy bikapiac. Szerintünk nem értük el, de másféle kihívások jönnek jövőre. Tetőzhet az infláció, a jegybankok kevésbé lehetnek szigorúak, a növekedés viszont sokkal lassabb lesz - ismertette ezután Pálfi György, az Aegon Alapkezelő részvény üzletágának vezetője.

A jövő év recessziós időszakában a központi kérdés az eredménynövekedés, pontosabban annak a hiánya lesz. Emiatt úgy gondoljuk, hogy eljön az a pont jövőre, ami jó lehet beszállási pontnak, de még sokáig nem tartunk ott és a kötvények emiatt még vonzóbbak. Ahelyett, hogy mit érdemes megvenni most leginkább azt látjuk, hogy mit nem érdemes megvenni - teszi hozzá a szakértő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Régiós kilátások

A headline infláció még megy felfelé, de az inflációba jobban belenézve már látunk pozitív jeleket. A ciklikus árak növekedése már két hónapja lassul. Fiskális konszolidációban sokkal jobban áll Magyarország a régiós országokhoz (különösen Lengyelországhoz) képest, mi az EU-s pénzekkel kapcsolatban is pozitívak vagyunk és reméljük mielőbb megállapodás születhet, ami mindkét fél érdeke. De alapvetően a teljes régiót tekintve pozitívak vagyunk. Úgy gondoljuk jó évünk állnak előttünk a régiós kötvénypiacon - ismertette Bakos Ádám.

A bankoknál sem látni, hogy egy 2008-as, vagy akár a covid válsághoz hasonló romlást várnának. Ennek ellenére a diszkont a régióban nagyon magas. Szerintem ezeket a piacokat nem lehet ignorálni. Hiába nem vagyunk olyan optimisták a részvényekre, mint a kötvényekre, ez a régió sajátos lehet olyan szempontból, hogy látni most benne fantáziát - zárta az üzletági vezető.

Címkék:
befektetés, aegon, piac, infláció, kötvény, részvény, aegon befektetési alapok, piacelemzés,