19 °C Budapest
Mutatjuk a legális díjzúzó trükköt: így spórolhatsz súlyos pénzeket a bankszámládon

Mutatjuk a legális díjzúzó trükköt: így spórolhatsz súlyos pénzeket a bankszámládon

2022. február 14. 17:27

Átlagos használat mellett vajon van érzékelhető különbség egy vésett és egy dombornyomott bankkártya között? Egyáltalán, mivel tud többet egy dombornyomott plasztik? És ami nagyon nem mindegy: mekkora árkülönbség van a két kártyatípus között? Erre ad választ a Bankmonitor elemzése.

A dombornyomott bankkártyák régen presztízst jelentettek, de talán ennél is fontosabb volt, hogy olyan üzletekben is lehetett velük fizetni, amelyek nem voltak közvetlen kapcsolatban a bankokkal. Ilyenkor jött jól a kidudorodás – név, kártyaszám, lejárati idő -, ugyanis ennek köszönhetően egy úgynevezett „vasalóval” pillanatok alatt át lehetett másolni papírra az adatokat. A másolatokat az üzletek később eljuttatták a bankokhoz, ez alapján történt az elszámolás. 

Az internet korába ennek már nem igazán van létjogosultsága, hiszen Magyarországon elméletileg minden üzletnek és szolgáltatónak működtetnie kell POS terminált, amelyen keresztül vésett és dombornyomott kártyával egyaránt lehet fizetni.

Sőt, a Bankmonitor cikke szerint ma már egyre kevésbé van szükség magára a kártyára, hiszen online vásárláskor valójában csak a rajta szereplő adatainkat adjuk meg, ha pedig regisztráljuk a kártyánkat az Apple Pay vagy a Google Pay szolgálatásokban, akkor a plasztiklap tényleges használata nélkül, a mobiltelefonunk POS-terminálhoz érintésével is fizethetünk. Ez egyrészt gyorsabb és kényelmesebb, mint a kártyával vacakolni, ráadásul a mobil mindig nálunk van, így a pénztárcánk nélkül is egészen jól elboldogulhatunk. A mobiltelefonos fizetés szempontjából lényegtelen, hogy vésett vagy dombornyomott a kártyánk, így emiatt nem érdemes az utóbbi, drágább kivitelt választani.

Ha összehasonlítjuk a bankkártyák költségeit, akkor azt látjuk, hogy vésett kártya igénylésével kedvezőbb árakat kapunk, illetve így több ingyenen számla válik elérhetővé. A Pénzcentrum bankszámla kalkulátora alapján például átlagos használat mellett – havonta 300 000 forint számlára érkező jövedelem, 2 db készpénzfelvétel saját banki ATM-ből összesen 90 000 forint értékben, 30 db bankkártyás vásárlás összesen 75 000 forint értékben, 4 db netbankon vagy mobilbankon keresztül történő átutalás összesen 40 000 forint értékben, 2 db csoportos beszedési megbízás 15 000 forint értékben, SMS értesítések kérése nélkül – két ingyenes bankszámlát is találtunk.

Az ingyenesség itt nem havi díj mentességet jelent, hanem azt, hogy a havi díjon túl a bankkártya, illetve az utalások is költségmentesek, így a fentebb részletezett tevékenységekért nem kell fizetnünk, mégpedig akár két éven keresztül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdekesség, hogy a kalkulátor által megadott két ingyenes számla közül a CIB ECO bankszámlához vésett kártya jár, míg az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag mellé dombornyomott, így az sem marad ingyen számla nélkül, aki utóbbihoz ragaszkodik.

Azonban ne higgyük, hogy a vésett kártya a Szent Grál, és elég ezt választanunk ahhoz, hogy olcsón bankolhassunk. Mert bár az általunk vizsgált bankok egyike sem kér kibocsátási díjat ezekért, az éves díj akár 5 000 forint felett is lehet, miközben találtunk számlát, ahol a dombornyomott is ingyenes.

A szakértők szerint átlagos használat mellett ma már egy vésett kártya tökéletesen megfelel, így számla választánál célszerű nem ragaszkodni a dombornyomott változathoz. Célszerűbb inkább a díjakra, valamint a net- és mobilbank szolgáltatásaira, illetve minőségére koncentrálni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem