29 °C Budapest
Mutatjuk a legális díjzúzó trükköt: így spórolhatsz súlyos pénzeket a bankszámládon

Mutatjuk a legális díjzúzó trükköt: így spórolhatsz súlyos pénzeket a bankszámládon

2022. február 14. 17:27

Átlagos használat mellett vajon van érzékelhető különbség egy vésett és egy dombornyomott bankkártya között? Egyáltalán, mivel tud többet egy dombornyomott plasztik? És ami nagyon nem mindegy: mekkora árkülönbség van a két kártyatípus között? Erre ad választ a Bankmonitor elemzése.

A dombornyomott bankkártyák régen presztízst jelentettek, de talán ennél is fontosabb volt, hogy olyan üzletekben is lehetett velük fizetni, amelyek nem voltak közvetlen kapcsolatban a bankokkal. Ilyenkor jött jól a kidudorodás – név, kártyaszám, lejárati idő -, ugyanis ennek köszönhetően egy úgynevezett „vasalóval” pillanatok alatt át lehetett másolni papírra az adatokat. A másolatokat az üzletek később eljuttatták a bankokhoz, ez alapján történt az elszámolás. 

Az internet korába ennek már nem igazán van létjogosultsága, hiszen Magyarországon elméletileg minden üzletnek és szolgáltatónak működtetnie kell POS terminált, amelyen keresztül vésett és dombornyomott kártyával egyaránt lehet fizetni.

Sőt, a Bankmonitor cikke szerint ma már egyre kevésbé van szükség magára a kártyára, hiszen online vásárláskor valójában csak a rajta szereplő adatainkat adjuk meg, ha pedig regisztráljuk a kártyánkat az Apple Pay vagy a Google Pay szolgálatásokban, akkor a plasztiklap tényleges használata nélkül, a mobiltelefonunk POS-terminálhoz érintésével is fizethetünk. Ez egyrészt gyorsabb és kényelmesebb, mint a kártyával vacakolni, ráadásul a mobil mindig nálunk van, így a pénztárcánk nélkül is egészen jól elboldogulhatunk. A mobiltelefonos fizetés szempontjából lényegtelen, hogy vésett vagy dombornyomott a kártyánk, így emiatt nem érdemes az utóbbi, drágább kivitelt választani.

Ha összehasonlítjuk a bankkártyák költségeit, akkor azt látjuk, hogy vésett kártya igénylésével kedvezőbb árakat kapunk, illetve így több ingyenen számla válik elérhetővé. A Pénzcentrum bankszámla kalkulátora alapján például átlagos használat mellett – havonta 300 000 forint számlára érkező jövedelem, 2 db készpénzfelvétel saját banki ATM-ből összesen 90 000 forint értékben, 30 db bankkártyás vásárlás összesen 75 000 forint értékben, 4 db netbankon vagy mobilbankon keresztül történő átutalás összesen 40 000 forint értékben, 2 db csoportos beszedési megbízás 15 000 forint értékben, SMS értesítések kérése nélkül – két ingyenes bankszámlát is találtunk.

Az ingyenesség itt nem havi díj mentességet jelent, hanem azt, hogy a havi díjon túl a bankkártya, illetve az utalások is költségmentesek, így a fentebb részletezett tevékenységekért nem kell fizetnünk, mégpedig akár két éven keresztül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdekesség, hogy a kalkulátor által megadott két ingyenes számla közül a CIB ECO bankszámlához vésett kártya jár, míg az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag mellé dombornyomott, így az sem marad ingyen számla nélkül, aki utóbbihoz ragaszkodik.

Azonban ne higgyük, hogy a vésett kártya a Szent Grál, és elég ezt választanunk ahhoz, hogy olcsón bankolhassunk. Mert bár az általunk vizsgált bankok egyike sem kér kibocsátási díjat ezekért, az éves díj akár 5 000 forint felett is lehet, miközben találtunk számlát, ahol a dombornyomott is ingyenes.

A szakértők szerint átlagos használat mellett ma már egy vésett kártya tökéletesen megfelel, így számla választánál célszerű nem ragaszkodni a dombornyomott változathoz. Célszerűbb inkább a díjakra, valamint a net- és mobilbank szolgáltatásaira, illetve minőségére koncentrálni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 5. 10:40
A Media1 információi szerint Torkos Matild, az Index főmunkatársa betegszabadságról tért vissza, ami...
Holdblog  |  2022. július 5. 05:00
Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk,...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 5. 09:00