27 °C Budapest
Stack of banknotes as background (Hungarian Forint) 20000 forint banknotes Ferenc Deak close up as a background. Europe Hungary. The all-seeing eye motif.

Jobban osztják be a magyarok a pénzt: a járvány óta sokan így csinálják

2021. július 1. 12:34

Az idei év első három hónapjában a korábbi évek szintjét messze felülmúló összeggel, 920 milliárd forinttal gyarapodtak a lakossági megtakarítások, a járványt kísérő gazdasági nehézségek ellenére. A bővülés nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy ez a szám csaknem kétszerese a 2019 azonos időszakában megtakarított 478 milliárd forintnak.

Szakértők arra számítanak, hogy a korlátozások feloldása erőteljesen lefékezheti a növekedés tempóját, ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a felhalmozott tartalékok tudatosabb befektetésével, kisösszegű, rendszeres megtakarítások elindításával már most érdemes felkészülni az esetleges váratlan helyzetekre. 

A pénzügyi tudatosság, a befektetési hajlandóság erősödését jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a tavalyi év azonos időszakához képest idén az első három hónapban kiugró, 920 milliárd forintos növekmény csaknem kétharmadát értékpapírokba fektették a megtakarítók. Ebben a kategóriában az éllovas állampapírok részaránya valamelyest csökkent a korábbi évekhez képest, de az OTP szakértői szerint a növekedés 2021 végéig így is meghaladhatja az ezermilliárd forintot. A második helyen a befektetési alapok, a harmadikon a részvények állnak.

A példátlan negyedéves növekedés hátterében az állhat, hogy a lakosság megtakarítani képes része a korlátozások miatt visszafogta a fogyasztását, valamint a járvány okozta bizonytalanságban inkább tartalékolt. Az bank saját adatai is azt mutatják, hogy a nála kezelt megtakarítások növekménye a harmadával múlja felül a korábbi rekordnak számító 2019-es első negyedév számait.

Az viszont változatlanul a bizonytalanságot jelzi, hogy az első negyedéves friss megtakarítások egyharmada a számlákra lekötetlen összegként került, ahol nem termel pénzt a tulajdonosoknak, ráadásul az infláció miatt folyamatosan veszít az értékéből. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az ügyfelek az így felhalmozott összegek átgondolt befektetésével, vagy akár rendszeres, kisösszegű megtakarítással is jelentősen javíthatnak anyagi helyzetükön, könnyebben elérhetik kitűzött céljaikat, vagy felkészülhetnek a váratlan pénzügyi nehézségek kezelésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 4. 13:54