34 °C Budapest
Successful freelancer working on computer while staying at home

Magadra ismersz? 7+1 rossz szokás, amit felejts el, vagy sosem leszel sikeres

2021. május 31. 16:47

Már lassan a csapból is az folyik, hogy mit kell tenned, ha el akarod érni a céljaidat az életben. Arról viszont kevés szó esik, hogy mik azok a rossz szokások, amik csak hátráltatnak minket az előrehaladásban. Most összegyűjtöttünk 7+1 ilyet, hogy mindenki tisztában legyen vele, mi húzza vissza őt az életben.

Rengetegen elmondták már, mit kell tenni, hogy anyagilag sikeres legyél: de sok esetben nem is az számít, hogy mit teszel, hanem pont az, hogy milyen szokásokat kell sürgősen elfelejtened!

Olyan rossz berögződésekről beszélünk, amelyek nagyjából mindenkinél megvannak, és mind-mind hátráltatják, hogy elérd a céljaidat, bármik is legyenek azok. Most összegyűjtöttünk 8 olyan rossz szokást, amelyeket mindenképp le kell győznöd, ha sikeres akarsz lenni az életben.

1. Mondj le az egészségtelen szokásokról

A betegség nem csak az energiádat, de a pénzedet is elszívhatja. Nem egyszerű élvezni a sikert, ha nem vagy fizikailag és mentálisan egészséges. Tehát minden azzal kezdődik, hogy vigyázz magadra!

A sok testmozgás és a legalább nyolc óra alvás csodákra képes. Több energiád lesz, boldogabbnak érzed majd magad, jobban nézel ki, és hatékonyabban fogsz dolgozni. Ha plusz mozgást iktatsz a rutinodba, az kitisztítja az elmédet, és segít, hogy arra koncentrálj, ami a legfontosabb számodra.

2. Add fel a perfekcionizmust

Gyakran előfordul, hogy amikor egy tervünk nem sikerül tökéletesen, frusztráltak leszünk és feladjuk. Még az is előfordulhat, hogy azért nem mersz nagyot álmodni, vagy új lehetőségek után nézni, mert félsz a kudarctól. Ha a tökéletes alkalomra vársz a cselekvéssel, akkor csak időt vesztegetsz. Ehelyett tegyél apró lépéseket előre, és koncentrálj arra, amit irányítani tudsz, ami rajtad múlik.

A pénzügyi botlások elkerülése érdekében fontold meg megtakarítások automatizálását. Köthetsz akár nyugdíjcélú megtakarítást, vagy havonta automatikusan átutalsz egy bizonyos összeget egy megtakarítási számlára. Ez lehetővé teszi, hogy megtakarításokat gyűjts anélkül, hogy gondolkodni kellene rajta.

3. Nincsenek kifogások!

A sikeres emberek tudják, hogy nem hagyhatják, hogy a kifogások az álmaik megvalósításának útjába álljanak. Ha másokat hibáztatsz azért, hogy miért nincs jó úton a karriered, kevés a megtakarításod, az mindig visszatart.

Ne feledd, te vagy a felelős azért, ami a szakmai és a magánéletedben történik. Ahelyett, hogy kifogásokat keresel a rossz pénzügyi hozzáállásod, vagy a múltban hozott döntéseid miatt, inkább vállald fel azokat. Ezután vedd át az irányítást egy egyszerű terv elkészítésével, amely felvázolja a következő lépéseket.

4. Hagyj fel a multi-taskinggal

Manapság túlságosan elterjedt a multi-tasking: miközben tévét nézünk, beszélgetünk, vagy vezetés közben telfonálunk. A sikeres emberek tudják, hogy a figyelemelterelés megakadályozza, hogy teljesen jelen legyenek, és ez a munka és a kapcsolataik rovására mehet. Ha az életed más területein is nehézségekkel küzdesz, kihívást jelenthet, hogy anyagilag egyben maradj.

Nem számít, hogy edzel, dolgozol vagy barátokkal töltöd az idődet, koncentrálj egyszerre csak egy dologra. Próbáld meg nem elővenni a telefonodat étkezés, megbeszélések közben, vagy a munkaidő kellős közepén - kivéve, ha sürgős üzenetre vársz. Ha kiktatod a zavaró tényezőket, és koncentrált maradsz, az egyenes út a sikerhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

5. Ne gondolkodj rövidtávon

A nagy álmok és pénzügyi célok elérése ritkán megy gyorsan. A legtöbb jelentős eredmény, például a nyugdíjba vonulás, hosszú tervezés eredménye, amely évekig vagy évtizedekig tarthat.

Ha például nem szeretnél csak az államtól kapott nyugdíjra hagyatkozni, akkor a 20-as éveidben már el is kezdheted a nyugdíjcélú megtakarítást. Minél több időd van a kamatozó befektetésekre, annál jobban jász, amikor eljö a nagy nap, a nyugdíjba vonulás.

Minél hamarabb elkezdesz hosszú távra tervezni, annál könnyebben építhetsz biztonságos jövőt, vagy valósíthatod meg álmaidat.

6. Mondj le a túlköltekezésről

Pénzügyileg csak úgy juthatsz előre, ha gondoskodsz arról, hogy a lehetőségeidhez mérten élj, és minden hónapban maradjon félretenni való pénzed. Ha fizetéstől fizetésig élsz, az talán kielégíti a közvetlen vágyaid és szükségleteid, de veszélyes is, mert bármikor beüthet a krach, amikor hirtelen pénzre lesz szükséged.

Mielőtt a hitelkártyához, vagy más kölcsönhöz nyúlsz, számolj! A fizetésed alapján nagyjából meg tudod becsülni, hogy mennyit ér egy óra munkát. Legközelebb, ha meglátsz egy telefont, vagy valami más kütyüt, gondolj bele, hogy hány órát kéne érte dolgoznod. Összességében ahhoz, hogy később kényelmesen érezd magad, lehet, bizonyos ideig el kell viselni, hogy nem annyira kényelmes az életed. Mérd fel a prioritásaid, és mondj le a felesleges kiadásokról.

7. Mondj le azokról az emberekről, akik nem támogatnak

Azok az emberek, akikkel a legtöbb időt töltöd vannak rád a legnagyobb hatással. Ha olyanokkal lógsz együtt, akik túlköltekezésre bátorítanak, kölcsön akarnak kérni, az bizony hatással van a saját sikereidre is. Ha viszont olyan emberekkel töltesz időt, akik támogatják a céljaidat, akkor helyes úton jársz.

+1. Mondj le az elvesztegetett időről

Csak egy életünk van arra, hogy elérjük a kívánt sikert. Ha túl sok időt töltesz videojátékokkal, internetezéssel vagy tévénézéssel, gondolj bele, hogy ezek a tevékenységek valószínűleg nem visznek közelebb a céljaidhoz.

Néha nemet kell mondanod a barátok, a munkatársak meghívásaira és azokra a lehetőségekre, amelyek útjában állnak annak, amit igazán el akarsz érni. Igen, a kikapcsolódásra szánt idő is fontos, de ne hagyd, hogy ez a céljaid megvalósításának útjába álljon. Gondold át azt is, hogyan töltöd a szabadidőd a munkahelyeden. Használd ki az ebédidőt olvasásra, tanulásra, szakmai hálózatépítésre.

Ha a lehető legtöbbet hozod ki a nap értékes 24 órájából, akkor idővel a siker is megtalál. Légy bátor, és járd ki az.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 22. 14:06