12 °C Budapest

4 alapszabály, amit figyelni kell, ha ebbe fektetnél be: óriási pénzt hozhat a házhoz

2020. október 3. 15:05

A hagyományos hitelezés mellett egyre népszerűbbnek számít a kockázati tőkebefektetés a kis- és középvállalkozások körében, sokan azonban nincsenek pontosan tisztában az ezen finanszírozási forma igénybevételéhez szükséges tudnivalókkal. Szakértők ezért összegyűjtötték azokat a legfontosabb pénzügyi fogalmakat, amelyek megmutatják a vállalkozás sikerességét és egyben alapját képezik a kockázati tőkebefektetők döntésének.

Ma már egyre több alkalma adódik a vállalkozásoknak, hogy a cégük finanszírozásához kockázati tőkebefektetést vegyenek igénybe; azonban sok esetben nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mivel is jár ez a lehetőség. A kockázati tőkebefektetés mint finanszírozási forma, a hagyományos hitelezési konstrukció alternatívája, mely az innovációs fejlesztések gyors végrehajtásához jól passzoló start-up üzleti modellben működő vállalkozások között népszerű és az ún. üzleti angyalok megjelenésével vált elérhetővé - írja közleményében a K&H.

Az üzleti angyal egy korai kockázati tőkebefektető, olyan magánszemély, aki saját megtakarítását közvetlenül fekteti be úgy, hogy tőkeemeléssel szerez részesedést a vállalkozásban. Emellett jellemzően szellemi tőkéjével, azaz üzleti tapasztalatával, kapcsolati hálójával is segíti a vállalkozást céljai elérésében. A befektetési döntésnél a cég múltbéli teljesítménye mellett a jövőbeli potenciális fejlődését is mérlegeli, de a vezető szakmai tapasztalata, a csapat tudása, sőt, a csapatmunka dinamikája is számít.

Tudni kell helyén kezelni a tőkebevonást, ami önmagában nem lehet cél, hiszen nem ingyen pénzt kapunk. Egy vállalkozásnak el kell fogadnia, hogy a befektető társtulajdonos lesz, és adott esetben aktívan részt vesz a cég életében, irányításában. A tőkebevonás drága eszköz, amivel, ha ügyesen bánunk és jól használjuk, akkor segíthet a valódi célunk elérésében

 - foglalta össze tapasztalatait Balogh Péter, a Cápák között műsor egyik befektetője. "Ha cégünk további fejlesztéséhez új befektetőket szeretnénk találni, akkor nem elég csupán egy jó ötlettel vagy egy új, innovatív termékkel, szolgáltatással előállni, hanem azt is be kell mutatni a szakembereknek, hogy pénzügyileg átgondolt, jövedelmező tevékenységet folytatunk. Mind banki, mind kockázati befektetői oldalról megvizsgálják a cég árbevételét, jövedelmezőségét, tőkeellátottságát és a beruházás megtérülését, de vannak olyan területek, például a cégérték számítása, amely csak a kockázati tőkebefektetésnél számít. 

Éppen ezért összegyűjtöttük azokat a legfontosabb fogalmakat, amelyekkel tisztában kell lennünk és meg kell értenünk, mielőtt kockázati tőkebefektetőt keresünk

 - mondta el Kökény Roland, a K&H Bank kkv szegmens marketing vezetője:

árbevétel: Az árbevétel vagy másnéven forgalom, az értékesített termékek vagy szolgáltatások ÁFA nélkül számított ellenértéke. Megmutatja, hogy milyen volumenű cégről beszélünk, évi alakulásából pedig lehet következtetni arra, hogy az adott vállalkozás hol tart éppen az életciklusában. Az árbevételnek a pénzügyi tervezésnél van jelentősége, amikor megbecsüljük, hogy egy adott termékből mekkora mennyiséget, milyen áron fogunk eladni. A bevételek mellett azonban a fix és a változó költségeket is számba kell venni, mivel ezek fedezése a vállalkozás működésének feltétele. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

profit: A profit, más néven nyereség vagy haszon, az árbevétel és a költségek különbözete. Amennyiben ez egy pozitív szám, akkor a cég nyereségesen működik, vagyis profitot termel. A kockázati tőkebefektetés egyik legfontosabb döntési tényezője, hogy mekkora a vállalkozás profittermelő képessége, hiszen ez a tőkebefektetés megtérülésének egyik lehetséges forrása. 

megtérülés: Egy befektető számára kulcsfontosságú, hogy az a projekt, amire pénzt ad, lehetőleg minél hamarabb, hozammal együtt megtérüljön, mely a vállalkozónak is érdeke. A megtérülés egyik lehetséges módja a cég működésének profitja, aminek alapfeltétele, hogy a cég bevételei meghaladják annak költségeit. A másik lehetséges módja pedig az exitálás, amikor a társaságban fennálló részesedésüket eladják a befektetők. Ez történhet például oly módon, hogy egy új befektető a régit kivásárolja, vagy a cég tulajdonosa vásárolja ki a befektetőt.  

cégérték: a tőkebefektetők megnyeréséhez tisztában kell lenni a vállalkozás cégértékével is, mely segít meghatározni, hogy mekkora tulajdonrész eladása lehet indokolt a kockázati tőkebefektető számára. Egy cég értékét több tényező határozza meg. Meg kell vizsgálni, hogy mekkora saját tőkéje van, milyen a jelenlegi és a jövőbeli profittermelő képessége, vannak-e egyéb értéknövelő vagy kockázati tényezők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm