15 °C Budapest

Gyülekeznek a felhők a nyugdíjpénztárak fölött is: meddig tarthat a lendület?

2020. március 13. 20:02

Tavaly az önkéntes nyugdíjpénztárak mindegyike pozitív hozamot ért el a nemzetközi tőzsdék és a BÉT jó szereplése, illetve a hazai kötvénybefektetések felértékelődése nyomán. Az átlagos nettó hozam 9,84 százalék lett. Üröm az örömben, hogy az idei év első hónapjaiban borús piaci hangulat uralja a nemzetközi és a hazai tőzsdét, s a pénzpiacokat is. Újdonság, hogy az MNB ajánlása, számítási módszertana alapján a nyugdíjpénztárak teljes költségmutatója (TKMNYP) révén nem csak a hozamokat, de költségeket is össze lehet hasonlítani a szektoron belül és más nyugdíjcélú megtakarításokkal is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette az önkéntes nyugdíjpénztárak 2019. évi hozamait, valamint a 10 és a 15 éves hozamrátáit. Mint az adatokból kiderül, tavaly jó évet zárt a szektor: az önkéntes nyugdíjpénztárak 9,84 százalékos záró vagyonnal súlyozott átlagos nettó hozamot értek el. Ez 5,62 százalékos infláció feletti reálhozamnak felel meg és természetesen az előző esztendei mínusz 1,80 százalékhoz képest is kimagasló hozameredménynek tekinthető.

A jó teljesítmény hátterében elsősorban a nemzetközi és a hazai tőkepiacok kétszámjegyű növekedése áll, ami elsősorban a magasabb kockázati besorolású, hosszabb távú portfóliókra gyakorolt hatást. Fontos megjegyezni azonban, hogy az idei év első fele ennél már borúsabb képet mutat, tekintettel a pénzügyi- és tőkepiacok növekvő volatilitására. Mindez 2020 első hónapjaiban jelentős gyengülést okozott a hozamszámokat illetően - írja közleményében az MNB.

Az önkéntes nyugdíjpénztári termékek alapvetően hosszú távú megtakarítások, ezért érdemes a nagyobb időtávot felölelő hozamszámokra fókuszálni. A szektor 10 éves és a 15 éves nettó hozama záró vagyonnal súlyozott értéke 6,68 százalék és 6,45 százalék volt tavaly, amelyek 4,11 százalék, illetve 2,97 százalék reálhozamot jelentenek a tagok számára. Összességében elmondható, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások 3-4 százalékos infláció fölötti hozamot értek el hosszú távon.

Újdonság, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak teljes költségmutatójának (TKMNYP) bevezetésével 2020. február 28-tól az MNB honlapján keresztül bárki számára összehasonlíthatóvá váltak az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve az önkéntes nyugdíjpénztárak költségei. A TKMNYP értékek 0,19-2,52 százalék között mozognak, átlagosan 1,1 százaléknyi átlagértéket jelez ez a mutatószám. Az egyes pénztárakra és az egyedi portfoliókra jellemző részletes adatok a http://tkm.mnb.hu oldalon találhatók meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a fent említett 6-7 százalékos nagyságrendű hozamokat összevetjük az 1-2 százalékos költségszinttel, akkor jól látszik, hogy a pénztárak képesek hosszútávon infláció feletti megtérülést biztosítani a tagok számára.

Az MNB az alacsony költségszintnek és a hosszú távú befektetési eredménynek köszönhetően arra számít, hogy élesedik a költségverseny a pénztári és a biztosítási szektorban. Ez középtávon a mainál még kedvezőbb nyugdíjcélú megtakarítási termékeket jelenthet az ügyfeleknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem