11 °C Budapest

Folytatódik a harc a magyar színészlegenda hagyatékáért: 100 millióért mennek bíróságra

2019. október 5. 16:01

Tovább folytatódik a harc Bács Ferenc örökségéért, aminek most újabb fejezete, hogy a hagyatéki tárgyalás sikertelensége miatta a színészlegenda lánya, Bács Kati bíróságra viszi az ügyet. 

Bíróságra viszi hagyatéki ügyét Bács Kati, aki elhunyt édesapja kb. 120 milliós kertes lakását akarja sajátjának tudnia. 

... a köteles részre vonatkozó jogosultságom nem vitatott, de a hagyatéki tárgyaláson nem sikerült dűlőre jutnunk az özvegyével. Az ügyvédem tanácsára bíróságra visszük az ügyet.

- mondta el a Best Magazinnak Bács Kati, színésznő. Mint ismeretes 2019 áprilisában hunyt el a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Bács Ferenc, akinek családjában évek óta nagy volt a feszültség, ami az örökösödési eljárásra is rányomta a bélyegét. Olyannyira, hogy lánya és unokája a lap információ szerint nem szerepelnek a végrendeletben, ezért maradt a köteles rész jogosultság. 

Korábban Bács Kati egyébként elmondta, hogy édesapja fiatal felesége már a házasságukkor, 2011-ben házassági szerződést is kötött, vagyis ekkor őt már gyakorlatilag kizárták az örökségből.

Az édesapámnak egy meglehetősen nagy értékű ingatlan a vagyona

- tette hozzá korábban a színésznő. A 100 négyzetméteres, Széher úti, kétgarázsos, kertes lakás értéke a becslések szerint körülbelül 120 millió forintot ér.

Könnyen elúszhat a vagyon - erre a 7 dologra figyelj!

Nem minden hagyatéki eljárásnak kell perrel végződni, elég az is ha felek figyelmetlenek, és fontos dokumentumok vesznek el. Így például bár sokan készíttetik a végrendeletüket jogász szakemberrel, de a közjegyzők tapasztalata szerint továbbra is rengeteg az otthon készített és a fiók mélyén lapuló végrendelet. Ezekkel többnyire az a gond, hogy elvesznek vagy sosem kerülnek elő, illetve sok közöttük a hibás dokumentum.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Holott a végrendeletnek nagyon szigorú, törvényben meghatározott alaki és tartalmi követelményeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy később érvényes legyen a hagyatéki eljárás során. Sőt, ha a végrendelet hibás, a legtöbb esetben meg is támadják azt a végrendeletből kihagyott, vagy annak tartalmával elégedetlen örökösök. Érvényes végrendeletet többféle módon is lehet készíteni, akár sajátkezűleg is, de sokkal célszerűbb szakértő, azaz közjegyző vagy ügyvéd segítségét kérni ebben a nagy körültekintést igénylő ügyben.

  • 1. A közjegyzőnél készített végrendelkezésnek több előnye is van a házilag gyártott papírral szemben: egyrészt nem veszhet el és nem semmisíthető meg, mert bekerül a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába, másrészt kiküszöbölhetők azok a tartalmi és formai hiányosságok, amelyek alapján a bíróságon bárki megtámadhatja őket.
  • 2. Ha mégis úgy döntünk, hogy magunk írjuk, ügyeljünk rá, hogy elejétől a végéig kézzel írjuk és írjuk alá. Ezzel hitelesítjük és biztosítjuk, valóban általunk készített, a mi akartunknak megfelelő dokumentumról van szó.
  • 3. Ha géppel írjuk vagy mással íratjuk a végrendeletet, gondoskodjunk két tanúról. Ügyeljünk a tanúk megválasztására, hiszen például érvénytelen az a juttatás, amit a tanúnak rendel a végrendelkező, kivéve, ha ezt a részt saját kezűleg írja és aláírja. A tanú részére szóló juttatás akkor sem érvénytelen, ha a végrendelet megalkotásában az érintett tanún kívül még két tanú vett részt. A géppel írt végrendelet minden lapját írják alá a tanúk és mi is. A végrendelet érvényességének azonban nem feltétele, hogy a tanúk a végrendelet tartalmát ismerjék.
  • 4. Az is fontos, hogy feltüntessük a végrendelet készítésének idejét, és ha több különálló lapból áll, feltétlenül lássuk el folyamatos sorszámozással a lapokat.
  • 5. Érdemes közjegyzőnél letétbe helyezni a végrendeletet annak is, aki nem közjegyzőnél készíttette el azt. A közjegyző ugyanis bevezeti a végrendelet tényét a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába, így a végrendelet a hagyatéki eljárás során szinte biztosan elő is kerül.
  • 6. Kevesen tudják, hogy a Végrendeletek Országos Nyilvántartása nem nyilvános, az abban foglalt adatokról, végintézkedésekről még a törvényes örökösök sem kaphatnak információt. Lekérdezését csak a végintézkedő és jogszabályban meghatározott szervek kérhetik.
  • 7. A végrendelettel kapcsolatos leggyakoribb tévhit a szóbeli végrendelkezés lehetősége, mely szerint, ha a családtagok tanúsítják az örökhagyó szóban elmondott ígéreteit, vagy arról hangfelvétel készül, az elegendő az örökléshez és nem kell írásos végrendelet. Pedig ez nem így van, szóbeli végrendeletet csak az tehet, aki az életét fenyegető olyan rendkívüli helyzetben van, amely írásbeli végrendelet tételét nem teszi lehetővé (például szívroham vagy autóbaleset).

Az öröklés tervezése fontos és szakértő bevonását igénylő kérdés. Számos olyan vonatkozása merülhet fel ugyanis, amely a különböző jogintézmények kombinálásával oldható csak meg (például végrendelet és mellette lemondás az öröklésről), a jogi útvesztőben való kiigazodás legjobb módja pedig a közjegyző segítsége, mivel Magyarországon minden hagyatéki eljárás lefolytatása a hatáskörükbe tartozik, ezért ők a téma szakértői. A közjegyzővel folytatott részletes megbeszélés kiküszöbölhet számos tévedést, s ezzel megkímélhetjük az örökösöket a költséges és hosszadalmas pereskedéstől. A közjegyzőnél készített végintézkedés ráadásul garanciát jelent annak biztos előkerülésére, mert a végintézkedés ténye bekerül a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába.

(Címlapkép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem