2 °C Budapest

A magas nyugdíj nem csak álom, neked is sikerülhet!

2019. február 4. 11:05

Az öngondoskodás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Félő, hogy az állami nyugdíjrendszer egyre kevésbé képes fenntartani a nyugdíjas korba lépéskor megtapasztalható jelenlegi jövedelemcsökkenést, ennél jóval nagyobb életszínvonal esésre kell felkészülnünk. Épp ezért nagyon tudatosan kell készülni az inaktív évekre. Már havi néhány ezer forint is számít, ezt jól mutatja az a kalkulátor, amely a születési év, a jövedelem, a havonta megtakarítandó összeg alapján ad egy becslést arra, hogy végül mekkora összeget halmozhatunk fel a nyugdíjba vonulásig.

Egyre többen aggódnak amiatt, vajon lesznek-e anyagi problémáik nyugdíjasként. Van is okuk az aggodalomra: a jelenleg is működő nyugdíjrendszer, melynek lényege, hogy az aktív dolgozók befizetéseit osztja el a nyugdíjasok között, úgy tűnik, nem lesz képes az elvárt színvonalat biztosítani a leendő nyugdíjasok számára.

Ahhoz, hogy az inaktív évek ne a nélkülözésről szóljanak, tennünk kell. Havi néhány ezer forint is nagyon sokat számít. Ehhez ad segítséget az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége által kifejlesztett, egyszerűen használható kalkulátor is, amely a születési év, a jövedelem, a havonta megtakarítandó összeg alapján ad egy becslést arra, hogy az érintettek mekkora összeget halmozhatnak fel a nyugdíjba vonulásukig a pénztárak segítségével.

Ez a nyugdíjtervezésre alkalmas kalkulátor nem csak a felhalmozható nominális összeget, hanem annak inflációs hatással korrigált eredményét (reálértékét)is megmutatja.

A most elindított nyugdíjkalkulátor fontos segítséget nyújt mindenkinek, aki a pénztárakon keresztül szeretne takarékoskodni. Jó becslést kaphatunk arra, hogy mire számíthatunk a jövőben. Emellett a kalkulátor egyértelműen bemutatja, hogy minél korábban kezdi meg valaki a takarékoskodást, az mennyivel jobb helyzetet eredményez a jövőben

- mondta Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke, aki hangsúlyozta, a megtakarítást nem lehet elég fiatalon elkezdeni, és az a jó, ha ez egyfajta megszokássá, automatizmussá válik. Kiemelte ugyanakkor, hogy a céljainkra (egészségünkre, nyugdíjunkra, váratlan kiadásokra) való spórolásba belevágni soha nem túl késő, bármikor érdemes elkezdeni.

Ha például egy jelenleg 30 éves fiatal havi 20 ezer forintos takarít meg akkor a kalkulátor becslése szerint akár 32 milliót is összegyűjthet, ami reálértéken 11 milliónál többet jelent majd számára. Ha pedig egy jelenleg 25 éves takarékoskodóról beszélünk, akkor nominálértéken közel 45 millió forintot halmozhat fel, ez pedig az inflációs korrekcióval is 14 millió forintos összeget jelenthet.

Az öngondoskodás nem csak a nyugdíjról szól, hanem ugyanúgy az egészségről is. Az egészségpénztárakon keresztül pedigaz egészség megőrzéséreis hatékonyan tudunk takarékoskodni. Az ÖPOSZ szerint a pénztárak által kínált szolgáltatások széles köre és a 20 százalékos, évente legfeljebb 150 ezer forintos adókedvezmény miatt az egyik legvonzóbb megtakarítási forma a pénztári tagság.

A Pénztárszövetség szakértői szerint - bár a cafeteriarendszer alapjaiban megváltozott - de a munkáltatóknak továbbra is érdemes számolniuk a pénztári tagsághoz adható hozzájárulással béren kívüli juttatásként, ez ugyanis fontos és hatékony megoldás a változatlanul kedvezőbb adókörnyezetben, mintha azt bérként fizetnék ki munkavállalóiknak. A szakértők azonban arra is felhívják mindenki figyelmét, hogy ha a munkáltató esetleg nem, vagy nem a korábbi szinten támogatja a megtakarítást idén, akkor különösen tudatosnak kell lenni.

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy egyre többet fizetnek be a pénztártagok egyéni megtakarításként. Számítanak a munkaadókra, de ma már nem feltétlenül várnak rájuk, hanem a saját kezükbe veszik az irányítást. A lakosság egyre tudatosabb és arra számítunk, hogy a jövőre való felkészülés fontossága még egyértelműbb, gyakorlatilag alapvető lesz a következő években

 - mondta az ÖPOSZ elnöke.

Támogatott tartalom - Ezt a cikket az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem