33 °C Budapest
Megoldás a nyugdíjra (x)

Megoldás a nyugdíjra (x)

Pénzcentrum
2018. szeptember 20. 17:31

Így lehet jó nyugdíja.

Dr. Kravalik Gábor, a Pénztászövetség (ÖPOSZ) elnöke beszélt a pénztári megtakarításokról. Ha a munkáltatók automatikusan támogatnák a dolgozók önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításait, akkor rengetegen kezdenék meg a spórolást. Akik már takarékoskodnak, azok pedig növelnék az egyéni befizetéseiket. Erről is beszélt dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) elnöke a Pénzcentrumnak. Elárulta továbbá, hogy ki mennyit tud félretenni, valamint azt is, hogy milyen szabályozás jelenthet megoldást.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak az elmúlt időszakban rendre egészen kiemelkedő eredményekről számoltak be. Az idén sem tettek másként, Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével együttműködő önkéntes nyugdíjkasszák összesített vagyona az idei második negyedév végén átlépte az 1300 milliárd forintot, ami 4,6 százalékos éves növekedést jelent. Az egy főre jutó átlagos vagyon 1,2 millió forintra rúg. Bár a vagyonnövekedés nem feleltethető meg egy az egyben a hozammal, a mostani alacsony kamatok világában ez az eredmény mindenképpen kiemelkedőnek mondható. A pénztárszövetség által képviselt egészségpénztárak eredményei szintén figyelemre méltóak. Tagjaik az első félévben 4,7 millió alkalommal fedezték pénztári számlájukról az általuk igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat, összesen 23 milliárd forint értékben.


Az eredmények kedvezőek, de sokan még mindig nem kezdték meg a takarékoskodást. A Pénztárszövetség legfrissebb felmérése szerint az aktív - tehát munkaviszonnyal rendelkező - emberek elsősorban az államtól várják, hogy segítse őket a nyugdíjcélú megtakarításban. Az érintettek főleg közvetlen állami támogatásban vagy a munkáltatói támogatás kötelezővé tételében gondolkodnak. "A kötelező munkáltatói kiegészítés nagyon sok érintettet sarkallna arra, hogy biztosítsa a jövőjét."

"A számok szintjén ez azt jelenti, hogy a nyugdíjpénztári megtakarítással már rendelkező tagok 71 százaléka növelné a megtakarításait egy automatikus munkáltatói hozzájárulás esetén. A nyugdíjcélú megtakarítással nem rendelkezőknek pedig a fele vágna bele a pénztárakon keresztül a spórolásba, ha ehhez mindenképpen kapna munkáltatójától támogatást" - mondta dr. Kravalik Gábor. A munkáltatói kiegészítéssel párhuzamosan az érintettek jellemzően 5-20 ezer forintot tennének félre havonta, míg az ebben a formában már takarékoskodók a jelenleg leggyakoribb havi 5-10 ezer forintról 16-40 ezerre növelnék a jövőjükre és egészségükre félretett havi összeget.

A szakember közölte, a Pénztárszövetség reméli, hogy az előtakarékosság és pénzügyi tudatosság fokozása érdekében jövőben egy olyan átfogó szabályozás születik, amelynek köszönhetően a munkáltatók jelentős szerepet játszanak majd az alkalmazottak pénztári megtakarításainak elindítása és kiegészítése terén.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?