28 °C Budapest
Így fizess külföldön, hogy ne járj pórul: 5 konkrét tipp

Így fizess külföldön, hogy ne járj pórul: 5 konkrét tipp

2018. július 30. 15:30

Ha nyár, akkor utazás! A legmelegebb évszakban közel kétszer annyi magyar kel útra, mint az év más időszakában, és honfitársaink nagyjából kétszáz milliárd forintot költenek a nyári utazások során. Mivel a bankkártyás fizetés egyre népszerűbb, a nyaralás alatt is elsődleges fizetőeszközként alkalmazható.

Bár ma már külföldön is egyszerűen fizethetünk a kártyánkkal, érdemes alaposan utána járnunk, hogyan bánjunk vele, hiszen egy be nem kalkulált többletköltség, technikai probléma vagy elhagyott kártya beárnyékolhatja a vakációnkat. A Sberbank szakértői összegyűjtöttek öt tippet, hogy a nyári kikapcsolódás könnyed, gondmentes és felejthetetlen élmény legyen:

Vásárlási limit átállítása

Ajánlott az utazás előtt érdeklődnünk a leendő szállásadónál, autóbérlőnél az esedékes fizetési feltételekről, rejtett költségekről. Sok helyen például kauciót számolnak fel, amely az igénybe vett szolgáltatás kétszeresét is jelentheti. Indulás előtt még győződjünk meg a vásárlási, valamint pénzfelvételi limit módosításának sikerességéről. Ezzel könnyen elkerülhetők a későbbi kellemetlenségek.

Kártyaelfogadó helyek

Megeshet, hogy nem tudunk eleget tenni fizetési kötelezettségeinknek, mert adott helyen nem fogadnak el bankkártyát. Erre az esetre mindig álljon rendelkezésünkre minimális készpénz. Amennyiben véletlenül még sincs nálunk elegendő bankjegy, akkor sem kell kétségbeesni. Ma már meglehetősen kedvező feltételek és díjak mellett vehetünk fel készpénzt külföldi ATM-ből. Ebben az esetben többnyire - nemzetközi bankhálózat esetén - érdemes a saját bankunk ATM hálózatát előnybe részesíteni, vagy ennek hiányában valamelyik nagyobb bank automatáját.

Ne adjuk ki kezünkből a bankkártyánkat!

A bankkártyás tranzakciók esetében is célszerű körültekintőnek lenni, főleg egy ismeretlen helyen. Számos tényező szerepet játszhat a pénzügyeket érintő biztonsági kockázat kialakulásában. - mondta Besnyő Márton, a Sberbank Magyarország Zrt. Lakossági termékfejlesztési vezetője. Piacokon, gyanúsnak tűnő, kétes helyeken semmiképp ne adjuk ki a kezünkből a bankkártyánkat. A legtöbb elfogadóhelyen már használhatjuk az érintésmentes (PayPass, Paywave) fizetési lehetőséget, a vásárlás összegétől függetlenül, természetesen a nagyobb összegű fizetések esetében a terminálon ekkor is PIN kódunkkal kell majd megerősítenünk a vásárlásunkat.

Felmerülő esetleges többletköltségek

Ugyan a kártyás vásárlás minden esetben ingyenes, ha választhatunk az elfogadó terminálon, hogy helyi valutában vagy forintban fizessünk, inkább a helyi valutát érdemes választani. Ilyen esetben a bankunk a saját kedvezőbb deviza eladási árfolyamán váltja át majd a vásárlás összegét - a költési devizanemét figyelembevéve, kártyatársaságoktól függően leggyakoribb esetben euró, vagy dollár átváltást követően. Hasonlóan kisebb költséggel számolhatunk ATM-ből történő készpénzfelvétel esetén is, ha a felvett összeget a helyi valutában számoltatjuk el. Utazásunk megkezdése előtt javasolt közvetlenül a számlavezető bankunknál érdeklődni, hogy pontosan milyen átváltási deviza van a bankkártyánk mögé beállítva, emellett térjünk ki a tranzakciók átváltási költségeire is. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy elmulasztott kis részlet nem várt kellemetlenséget okozhat. Ajánlatos tehát mindig előre tájékozódni a kártya igénybe vételének aktuális feltételeiről és lehetőségekről vagy az esetleges díjakról, és minden esetben jegyezzük fel a banki ügyfélszolgálat elérhetőségeit

- javasolta Besnyő Márton, a Sberbank Magyarország Zrt. Lakossági termékfejlesztési vezetője.

Utazási célunk és időtartamának jelentése bankunk felé

Kevesen tudják, hogy indulás előtt érdemes bankjuk telefonos ügyfélszolgálatán, vagy bankfiókjában utazási céljukat és időtartamát előre jelezni, főleg távolabbi, tengerentúli úti cél választása esetén. Minden bank rendelkezik ugyanis csalásfigyelési rendszerrel, ami a gyanús, nem a szokásos tranzakciókat vizsgálja, a kártyabirtokosok védelmének érdekében és szükség esetén a kártya blokkolásával akadályozhatja meg az esetleges további visszaéléseket. Ez a kellemetlenség tehát elkerülhető, amennyiben aktualizáljuk telefonos elérhetőségünket, továbbá, ha az utazásunkat előre jelezzük bankunknál. Noha költséggel járhat, tanácsos bankunkból jövő hívásokat utazásunk alatt mindig fogadni, mert lehetséges, hogy a bankár egy adott költést szeretne validáltatni a kártyabirtokossal. Fontos, hogy egyik bankár, vagy kereskedő sem kérheti sem telefonban, sem személyesen az ügyfél PIN kódját azonosítás céljából, így azt soha ne adjuk ki.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?