Több ezer milliárdot tartanak a magyarok befektetési alapokban

Több ezer milliárdot tartanak a magyarok befektetési alapokban

2018. február 1. 09:30

Folytatódott a befektetési alapok vagyonának növekedése a tavalyi évben - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint a magyarországi befektetési alapok nettó eszközértéke több mint 8 százalékkal emelkedett 2017-ben, ezzel a vagyonuk meghaladta a 6 300 milliárd forintot. Azonban nem mindegyik eszközosztály tudott bővülni.

Például az alapok hazai állampapírba irányuló befektetései már nem voltak jelentősek, tavaly végig 1 200 milliárd forint körül volt az állampapír-állomány. Ugyanakkor az alapok részvényállománya szépen emelkedett a hazai és a külföldi részvények esetében is.

A magyar részvények volumene az év végén már 130 milliárd forint felett járt, ami 38 százalékos emelkedést jelent. Csaknem 35 százalékkal emelkedett a külföldi részvények mennyisége is, meghaladva ezzel a 315 milliárd forintot.

Jelentősen, több mint 280 milliárd forinttal nőtt a hazai ingatlanalapok vagyona is. Az alapok legnagyobb befektetői továbbra is a háztartások, melyek rekordnak számító 3 940 milliárd forintot tartottak ezekben a befektetési konstrukciókban tavaly december végén.

Látványosan, 25 százalékkal nőtt a biztosítók, nyugdíjpénztárak, illetve más alapkezelők alapokba fektetett pénze. Ez az állomány ezzel csaknem 1 500 milliárd forintra emelkedett.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?