33 °C Budapest
Így takarít meg a magyar: forintmilliárdok pihennek a bankban

Így takarít meg a magyar: forintmilliárdok pihennek a bankban

2018. január 10. 10:00

Közel hatéves csúcsra emelkedett november végére a háztartások betétállománya. Az alig látható kamatok nyomán viszont folyamatosan csökken a lekötött betétek súlya - írja a Világgazdaság.

Csaknem folyamatosan növekszik a háztartások pénzügyi szolgáltatóknál tartott betéteinek állománya. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint november végén 7 708,3 milliárd forintot bíztak rájuk a lakossági és önálló vállalkozói ügyfelek. Ez a szám hat éves csúcsnak minősül és 7,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A tisztán lakossági betétek mennyisége egyébként 7 372,5 milliárd forint november végén, ami 7,15 százalékos éves növekedést jelent.

A betétállomány annak ellenére mondható stabilnak, hogy a kamatok meglehetősen csekélyek. 2017 novemberére például 0,34 százalékot ért el az átlagos éves kamatláb a háztartások lekötött forintbetéteinél. Az alacsony kamatlába persze rendesen át is rendezte a lakossági betétek összetételét. MNB-s adatok szerint a lakossági betétek mindössze 34,7 százalékát tartották lekötve november végén, szemben az egy évvel korábbi 41,8 százalékkal. A lekötött betéteken belül egyébként még mindig az éven belüli futamidejűek adják a legnagyobb szeletet, igaz, a november végi, 1618 milliárd forintos állomány 17,5 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?