14 °C Budapest
Ezért nem mászol ki a gödörből: így esélyed sincs az anyagi jólétre

Ezért nem mászol ki a gödörből: így esélyed sincs az anyagi jólétre

2017. november 26. 13:02

A meggazdagodásnak nem csak egyetlen útja van, számos lehetőség és bevált módszer közül lehet válogatni. A New York Times egyik legnépszerűbb szerzője és motiválója, a milliomos vállalkozó, Grant Cardone írt egy cikket arról, mik azok a tipikus hibák, amiket ha fiatalkorban elkövet az ember, később esélye sem lesz az anyagi jólétre.

Gyakran foglalkozunk olyan témákkal, hogyan érhető el az anyagi függetlenség, hogy már a harmincas éveiben nyugdíjba mehessen valaki, vagy csak szimplán egy biztos anyagi hátteret építsen. A New York Times egyik legnépszerűbb szerzője és motiválója, a milliomos vállalkozó, Grant Cardone ötleteinek adott teret a Business Insider. A lehetőséget megragadva Cardone arról beszélt, szerinte hol rontjuk el pénzügyi életünket, amivel mi magunk szabotáljuk a meggazdagodásunkat.

1. Élj évekig diákhitelből

Mielőtt Cardone eszmefuttatását megnéznénk, szögezzük le, hogy a diákhitel teljesen máshogy működik az Egyesült Államokban. Az üzletember szerint az egyik legnagyobb pénzügyi hiba, amit már azelőtt elkövetünk, hogy kilépnénk a munkaerőpiacra, az a diákhitel, hogy valaki kölcsönt vesz fel, hogy finanszírozza az egyetemi tanulmányait. Cardone szerint abszurd, hogy valaki akár fél évtizedig egy olyan helyen töltse az idejét (egyetemen, fősikolán) ahol egyáltalán nem keres pénzt.

Azért érdemes mérlegelni azt, hogy ha valaki egy jó szakirányt választ, és később tényleg abban képzeli el az életét, sikeres is benne, akkor még mindig a tanulás a legjobb befektetés. Mert ugyan lehet, hogy hosszú évekig nyögi a diákhitelt, de akár kétszer-háromszor magasabb fizetést is elérhet a szaktudásának (és diplomájának) köszönhetően, mintha érettségi után munkába állt volna. Persze ez sem törvényszerű, és bizony sokan csak ellebzselik azt a néhány egyetemi évet.

2. Tartalék a rosszabb napokra

Ez totálisan szembe megy mindazzal, ami a szakértők szerint szükséges az anyagi biztonsághoz. Cardone viszont pont azt javasolja, hogy ne tegyünk félre a bizonytalan jövőre, legfeljebb azért spóroljunk, hogy a felhalmozott pénzt befektessük.

3. Nyugdíjpénztár

Egy újabb intelem az üzletembertől, ami tökéletesen ellentmond a tanácsadók javaslatainak. Azzal érvelt emellett, hogy a nyugdíj pénztárak többségénél semmilyen ráhatásunk nincs arra, hogyan kezeljék a pénzünket, és nem is férhetünk hozzá, amikor akarunk.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 milliós hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 11,69%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, illetve a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

4. Befektetés, minél hamarabb

Cardone szerint nem szabad túl korán befektetni a pénzünket, érdemes addig várni vele, amíg nagyobb összeget gyűjtünk. Ő 100 ezer dollárt emleget, ami 26 millió forintot jelent. Persze magyar viszonylatban ez hatalmas összeg, de az elvet honosítva azt lehet mondani, hogy várjunk a befektetéssel, amíg kb. 5 millió forintot összespórolunk.

A tanács szerint, amíg nem gyűlik össze ez az összeg, addig inkább csak magunkba fektessünk, és ne egy olyan vállalatba, amit alig ismerünk. Fejlesszük és ismerjük meg önmagukat, és amíg össze nem gyűlik a kitűzött összeg, addig csak saját tudásunk és képességeink fejlesztésére fordítsunk.

5. Sok kis befektetés

Egy újabb pont, ami szöges ellentéte mindannak, amit általában tanácsolnak a szakértők. Cardone szerint ugyanis ne osszuk szét a megtakarított pénzünket befektetések között, hanem az egészet egyetlen dologba fektessük be. Egyetlen biztos dologba, ami meghatározott időközönként garantáltan termeli a hozamot.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 4. 14:37
Egy intézkedés következtében 6 településen válik elérhetetlenné a nemrég a 4iG által felvásárolt szo...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 11:05
Ha mérsékelten is, de már látszik a hevesen emelked hitelkamatok hatása a hitelpiaci keresleten. Enn...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?