21 °C Budapest
Mindennapi lehúzás: na ezért ér 100 ezer forint csak 92 ezret a postán

Mindennapi lehúzás: na ezért ér 100 ezer forint csak 92 ezret a postán

2017. szeptember 14. 11:00

Érmék milliárdjai hevernek otthanainkban elkötetlenül, ezért mindenkinek érdemes felkutatnia fémpénzeit és kezdenie velük valamit. Erre mutatunk most néhány lehetséges megoldást.

A magyar háztartások pénzügyi megtakarításainak összetétele kifejezetten kiegyensúlyozottnak mondható, azonban egyedülálló az Európai Unióban a készpénztartás magas aránya, az összes pénzeszközön belül - írja az MNB egy 2017-ben megjelent kiadványában.

Ez számosítva óriási összeg, 2016 végén 452 millió darab bankjegy és 1625 millió darab érme volt forgalomban, melyek együttes értéke 4572 milliárd forintot tett ki és ez a szám egyre csak növekszik. Sőt a legfrisebb adatok szerint az augusztus végi készpénz állomány soha nem látott magasságokban, 4815 milliárd forintnál jár. 

Ugyanakkor a több, mint másfél milliárd érme nagy része úgynevezett alvópénzként kókadozik odahaza, valamilyen perselyben vagy a kanapé rései közé szorulva. Adódik tehát a kérdés, hogy mihez kezdjünk azzal a több kilónyi fémmel, amit évek hosszú során keresztül halmoztunk fel.

Vannak, akik fix borravalós alapként kezelik efféle megtakarításaikat, esetleg ételrendelésre, vagy csekkbefizetésre használják az így felgyülemlett pénzt. Azonban mi történik azokkal, akik az óriási kupac láttán inkább sokkot kapnak, semmint kínálkozó lehetőségek egész tárházát látják maguk előtt? Megnéztük, mit tehet az, aki aprójának beváltása mellett dönt. Felhasználatlan érméinket beválthatjuk a postán vagy bankfiókokban, azonban a költségeket tekintve egyáltalán nem mindegy, hogy melyik irányba indulunk el.

A Magyar Postánál érméink beváltása díjköteles, a beváltani kívánt összeg 7,63 százalékát kell befizetnünk ilyenkor.

Ennél azonban juthatunk kedvezőbb szolgáltatási díjhoz akkor, ha a gyakori váltások miatt az ügyfél címletváltási szerződést köt a postával. Amennyiben valaki 100 darabnál több érmével szeretne fizetni vagy címletváltásként beváltani azt, akkor a postai kezelő kérheti, hogy mindez előre egyeztetett időpontban történjen, az ügyfélkiszolgálás zökkenőmentessége érdekében.

Érméinket ugyanakkor nem kötelező az előírásoknak megfelelően becsomagolnunk, de ha így teszünk és kitöltve mellékeljük a "kötelező nyilatkozatot", akkor azt megszámlálás nélkül elfogadják a postafiókban. 

Az OTP-nél bárki ingyen válthatja be apróját, ha címletenként nem haladja meg a 20 darabot. Ha azonban meghaladja ezt a darabszámot, akkor a teljes mennyiség értéke után számolva bankszámlával rendelkező ügyfélként 5 százalék, bankszámlával nem rendelkező ügyfélként 10 százalék váltási díjat kell fizetnie.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A K&H kizárólag fizetési számlával vagy egyéb banki termékkel, szolgáltatással rendelkező ügyfelei részére biztosítja címlet és átváltás szolgáltatását. A forint érme címletváltási díja a forint érme névérték 10 százaléka. Az FHB-nál lakossági számlával rendelkezőknek címletenként 100 darab érméig ingyenes a beváltás, de e fölött már költséggel kell számolni, ami 1 százalék, ám minimum 116 forint.

A válaszadó bankok mindegyikére igaz, hogy megjelenhetünk pénzünkkel ömlesztve, de például az FHB az 50 darabot meghaladó vegyes címletű érme esetén kérheti az ügyféltől azok címletenkénti szétválasztását és "Címletjegyzékkel" való ellátását.

A Magyar Posta kivételével mindenhol lehetőségünk van saját számlánkra betenni a váltott összeget, feltéve persze ha rendelkezünk az adott banknál számlával. Az FHB-nál például ez befizetésnek minősül és díjköteles, míg a K&H 150 darab érmehatárig nem számol fel betételi díjat, azonban e fölött már érménként 1 forintot igen.

Érdemes azt is szem előtt tartanunk, hogy ha temérdek mennyiségű érmével rendelkezünk, akkor a legnagyobb bank és postafiókokat célozzuk meg, ugyanis jellemzően csak ezek rendelkeznek érmeszámoló géppel, ami jócskán megkönnyíti a beváltási procedúrát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 12:57
Az esemény magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1.500 résztvevőt várnak, akikkel többek közöt...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?