Nullás számlák tömegét kínálják itthon a bankok, csak épp nem neked

2017. augusztus 29. 05:30

Az iskolakezdés miatt nemcsak az ingatlanpiacon nagy a mozgolódás, a bankok is szívesen lecsapnának a frissen felvett felsőoktatási hallgatókra. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy a legnagyobb magyar bankok, milyen ajánlatokkal célozzák meg az főiskolásokat és egyetemistákat.

Napokon belül kezdődik az iskola, az egyetemek, főiskolák első óráira még jellemzően várni kell egy kicsit, de kíváncsiak voltunk, hogy a legnagyobb bankok milyen kedvezményekkel, akciókkal próbálják magukhoz csábítani a felsőoktatási hallgatókat. A bankoknak több szempontból is megérheti kedvező ajánlatokat kínálni egyetemisták és főiskolások számára. 

  • Egyfelől, sokan vannak közülük, akik most nyitnak először számlát, így érdekükben áll, hogy növeljék ügyfeleik számát. 
  • További motiváló tényező lehet, hogy egy megfelelő ajánlattal a jövőben jól kereső ügyfelekhez juthatnak, hisz hazánkban jelentős különbség van legmagasabb iskolai végzettség szerint az átlagjövedelmekben.
  • Harmadszor pedig, az egész Európai Unióban jellemző, hogy az ügyfelek nem nagyon váltanak pénzügyi szolgáltatókat, így egy most megszerzett ügyfél még nagyon sokáig a banknál maradhat.

Az öt legnagyobb hazai bank felsőoktatási hallgatóknak szóló számlavezetési ajánlatait jártuk körbe. Azt el lehet rögtön mondani, hogy mindegyik pénzintézet más-más stratégiával próbál sikeres lenni az egyetemista korosztálynál. 

Az OTP Bank a már jól ismert OTP Junior márkanévvel kínál kedvező feltételeket fiataloknak. 14 és 24 év között ingyenes a számlavezetés, és nem kell fizetni a Mastercard bankkártyáért sem, mely Paypass funkcióval is el van látva, tehát képes érintés nélküli fizetésre. A vizsgált bankok közül pénzt utalni viszont náluk az egyik legdrágább, ráadásul havi 150 forintot kell fizetni a teljes OTP Direkt hozzáférésért, mely biztosítja, hogy online is tudjuk kezelni pénzügyeinket. Számlanyitási kedvezményként egyébként egyszeri kedvezményt kaphatunk egy bizonyos ruhamárka termékeiből.

A K&H Banknak épp óriási reklámkampánya fut ifjúsági számlacsomagjával, ám ajánlatuk nem számít kiemelkedőnek a piacon. A számlavezetési díj itt is ingyen van, ugyanakkor legolcsóbb kártyaajánlatuk 1 799 forint évente (első évben díjmentes), viszont, amennyiben dombornyomott Mastercard kártyát szeretnénk a számlánk mellé, annak már 5 429 forint az éves díja. A csoportos beszedés díja 98 forint megbízásonként, ha pedig szeretnénk értesülni fizetéseinkről SMS-ben, annak 18 forint a díja üzenetenként. A bank egyébként egy online tippelési játékon három okostelefont ad promóciós jelleggel a legjobban tippelőknek, valamint, még néhány napig piros pöttyös mintával lehet Maestro érintés nélküli fizetésre képes kártyát igényelni a számlacsomag mellé.

Az Unicreditnél 26 éves korig lehet diákszámlát igényelni. Az olasz banknál 199 forint a havi számlavezetési díj, Mastercard típusú bankkártyát lehet igényelni a számlacsomag mellé, melynek első éves díja 1 250 forint, a második évtől pedig évente 1 650 forintot kell érte fizetni. A tranzakcióinkról beszámoló SMS értesítés ingyen van a banknál, az ATM-es pénzfelvételekért pedig 0,65 százalékot kell fizetni.

A Raiffeisen Banknál nincs kifejezetten diákszámla, telefonos ügyfélszolgálatukon az Aktivitás 2.0 csomagjukat javasolták, miután azt közöltük, hogy 140 ezer forint havi bevételünk lenne. Ebben a csomagban ingyen van a számlavezetés, ha havi négy tranzakciói végrehajtunk a számlánkon, melybe a kártyás vásárlás is beleszámít. Amennyiben ezt nem sikerül teljesíteni, akkor viszont 1 291 forintot kell fizetnünk az adott hónapra. A Raiffeisennél is Mastercard típusú kártyát kapunk, amivel szintén tudunk érintés nélkül fizetni, ugyanakkor ennek elkérik az árát. Az éves díj 3 994 forint, ráadásul a kibocsátásnak is van egy 2 503 forintos díja, melyet három évente meg kell fizetnünk, mert a bank minden harmadik évben cseréli le a kártyánkat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az MKB Banknál 24 év alatt jár a Praktika Fix csomag, melynek havi költsége havonta 435 forint. Mi dönthetjük el, hogy érintés nélküli fizetésre alkalmas kártyát kérünk vagy sem, viszont egyik típusért sem kell külön fizetni. Amennyiben minden vásárlásról szeretnénk azonnal mobilunkon értesülni, annak 23 forintos költsége van SMS-enként, a belföldi utalás díja 0,3 százalék, plusz 60 forint, ha bankon belül, és 96 forint, ha bankon kívülre utalunk.

Ahhoz, hogy hol nyissunk számlát, érdemes egyébként figyelembe venni, hogy a fenti djíaknak sokszor van minimum és maximum összege is, melyeket az átláthatóság kedvéért most nem tüntettünk fel. Továbbá érdemes utánanézni, hogy lakóhelyünkhöz közel, valamint az egyetem, főiskola környékén milyen ATM-eket találunk, hisz idegen banki ATM-ből jellemzően többe kerül pénzt felvenni, mint a saját bankunkéból.

Ami pedig szinte kötelező, hogy állíttassuk be bankunkkal a havi két, ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét, hisz ezzel 150 ezer forintig, de legfeljebb havonta kétszer, ingyenesen vehetünk fel pénzt, az ország összes ATM-éből.

Ha bankválasztáson vagy bankváltáson gondolkodsz, akkor a Pénzcentrum kalkulátorával is választhatsz magadnak számlacsomagot. Amennyiben 30 éves vagy és vállalod, hogy 200 ezer forint érkezik a számládra havonta, jó döntés lehet a Helló Gránit csomag, melynek éves összköltsége 0 forint. A MagNet Bank Diamond számlacsomagja sem kifejezetten drága (évi 2 280 forint), ráadásul becsületkasszás a számlavezetési díj, ennek megfelelően ez a költség csökkenthető. 

Az OTP Smart számlacsomag első éves költsége 1 188 forint, minden további évben pedig 3 389 forintba kerül. A K&H Bank bővített plusz számlacsomagja első évben 1 440 forintba kerül (második évtől 3 837 forint), a CIB ECO bankszámla pedig első évben díjmentes, második évtől pedig éves szinten 3 900 forintba kerül.

A cikk eredeti verziójában hibásan szerepelt, hogy az MKB Bank Praktika Fix csomagjának nincs havi díja. Bár számlavezetési költséget és a bankkártya után éves díjat nem számít fel a bank, a csomag igénybevételének havi költsége 435 forint (évente 5 220 forint). A hibáért elnézést kérünk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem