13 °C Budapest

Kiderült, mekkora vagyont rejtegetnek otthon magyar családok

2017. június 13. 11:03

Az eddigi legátfogóbb statisztikai kiadványát jelentette meg az MNB a háztartások vagyonáról és finanszírozási folyamatairól. Kiderült, a budapesti és a vas megyei háztartások számítanak a legvagyonosabbnak Magyarországon. A hazai háztartások legnagyobb értéket képviselő vagyontárgya továbbra is a lakóingatlan, és a háztartások bruttó vagyona 2015 végén 90 ezer milliárd forint volt - fejenként 9, háztartásonként 22 millió forint átlagosan - amelynek felét a pénzügyi termékek adták.

Az MNB az eddigi legátfogóbb statisztikai információkat jelenetette meg a háztartások vagyonáról és finanszírozási folyamatairól. Az MNB sajtótájékoztatóján közölték, új adatot, az adatok szintjén nagy újdonságot nem feltétlenül tartalmaz a most kiadott kiadvány, de ez az első alkalom, hogy összeillesztették a mikro- és a makroadatokat, a nemzetközi és a hazai statisztikákat, és a 2014-es első hazai vagyonfelmérés eredményeit is feldolgozták.

Az eredmények szerint 2014 végén - a pénzügyi termékek nagyobb súlya miatt - az egy háztartásra jutó nettó vagyon Magyarországon magasabb volt, mint Szlovákiában vagy Lengyelországban.

A jelentés szerint a magyar háztartások GDP-arányos pénzügyi megtakarításai jelentősen növekedtek a 2008-as gazdasági válság óta. A magyar háztartások összes eszköze, vagyis bruttó vagyona 2015 végén 90 ezer milliárd forint volt - fejenként 9, háztartásonként 22 millió forint átlagosan - amelynek felét a pénzügyi eszközök adták.

A nemzeti számlák és az Európai Központi Bank által koordinált háztartási pénzügyi felmérés szerint a hazai háztartások legnagyobb értéket képviselő vagyontárgya továbbra is a lakóingatlan. A gépkocsik számát tekintve az uniós átlag alatt vagyunk, magasnak tekinthető a magyar háztartások bankbetéttel való rendelkezése, és a hitelviszonyú értékpapírok megjelenése Magyarországon magasabb az uniós átlagot tekintve.

A magyar háztartási szektor az eladósodást tekintve a legalacsonyabbak között van az Európai Unióban - legalábbis a makrostatisztikák és a felmérés szerint. A magyar háztartások mintegy 38 százalékának volt valamilyen hiteltartozása, ennek átlagos értéke az érintett háztartásokban 4 millió forint alatt volt 2014-ben. (A 2014-es,  az Európai Központi Bank által koordinált háztartási pénzügyi felmérésszerint egyébként Lengyelország és Szlovákia rendelkezett még hasonló átlagértékkel).

A magyar háztartások eszközösszetétele kiegyensúlyozottnak mondható, a bankbetétek mellett a különféle értékpapírok és tulajdonosi részesedések szerepe kiemelkedő. Ezek teszik ki a vagyonosabb háztartások eszközállományának jelentős részét. A pénzeszközök aránya a régiós átlagot tekintve valamivel kevesebb.

A háztartások nettó pénzügyi vagyona 1995 és 2014 között jelentősen nőtt, a vizsgált országokat tekintve ez általánosságban elmondható, Görögországon kívül ez mindenhol így volt. A nominális értékeket tekintve a legnagyobb változás Romániában volt mérhető, ahol a nettó pénzügyi vagyon 1995 és 2014 között a tízszeresére nőtt, Magyarországon egyébként több mint ötszörösére nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona ez alatt az idő alatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vagyonállomány eloszlása a háztartások között lényegesen koncentráltabb, mint a jövedelmeké. Ez azért is van így, mert a vagyon nagyságára a jelenlegi jövedelmeken túl a háztartások korábbi jövedelmei is hatnak például. A hazai felmérés szerint a legnagyobb vagyonnal rendelkező magyar háztartások az aktív életkoruk közepénél járnak, az idősebb csoportokban pedig csökken a vagyon átlagos értéke.

Budapesten és Vas megyében élnek a legvagyonosabb magyarok

A legmagasabb háztartásonkénti nettó vagyonnal Vas megyében (ahol ez 24 millió forint) és a fővárosban (22 millió forint) élő háztartások rendelkeztek 2014 őszén. 20 millió forint körüli átlagos nettó vagyonnal a második legvagyonosabb csoportba Pest, Somogy, Veszprém megxe tartozott.

10 millió forint alatti egy háztartásra jutó nettó vagyon volt Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szaboly-Szatmár-Bereg megyében. 2014-ben több mint négyszeres különbség mutatkozott a leggazdagabb és a legszegyényebb megye egy háztartásra jutó nettó eszközállománya között.

Az egy háztartásra jutó összes éves jövedelem területi eloszlása nagyon hasonló a nettó vagyonéhoz, a különbségek viszont kisebbek. A legnagyobb átlagos jövedelemmel rendelkező háztartások a fővárosban és Vas megyében találhatóak, őket Győr-Moson-Sopron és Pest megye háztartási követik.

A legkisebb - 2,8 millió forint alatti - átlagos háztartási jövedelmeket Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében regisztrálták a hazai felmérés során.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem