A bankautomatákat is megtámadta a zsarolóvírus

A bankautomatákat is megtámadta a zsarolóvírus

2017. május 17. 16:32

Még mindig terjed a zsarolóvírus, ugyan lassul az üteme. Ami viszont igazán nagy okot ad a félelemre, hogy még a biztonságosnak hitt cégeket is megtámadta, például a bankokat.

A hatalmas kijelzők mögött, és a bankautomaták belsejében gyakran csak egy windowsos gép van, amire úgy vannak rácsatlakoztatva az általunk látott eszközök, mint egy billentyűzet, vagy egér. Az automatákat célzó vírusok kétezres évekbeli nagy divatja után az összes gyártó nekilátott biztonságosabb, az alkatrészeket titkosított csatornán összekötő rendszereket építeni. Még így is megesik azonban, hogy egy bankautomata támadható marad - írja a fintechradar.hu

Az eddigi értesülések szerint a WannaCry kártevő legalább három országban vont ki a forgalomból ATM-eket. A Reserve Bank of India arra intette az indiai bankokat, hogy az XP-alapú készülékeiket kapcsolják ki addig, amíg fel nem telepítették rájuk a Microsoft által a hétvégén kiadott rendkívüli javítófoltot. Egyelőre nem tudni, hogy hány XP-s automata üzemel Indiában, de az kellően ijesztőnek hangzik, hogy a gépek hetven százaléka még a hárommal korábbi Windows-variánsra épül. A Finextra azt is tudni véli, hogy a Windows XP támogatásának megszüntetésekor 2013-ban 34 ezer bankfiók informatikai rendszere vált sebezhetővé.

Az informatikai újításokban hagyományosan erős spanyol BBVA-t és a Santandert is megfertőzte a kártevő a spanyol sajtó hírei szerint. Az El Periodico szerint mindkét pénzintézet informatikusai dolgoznak a fertőzés felmérésén. De legalább azt elmondhatják magukról ezek a bankok, hogy az ATM-jeik nem hirdették a zsarolóvírus előretörését. A legrosszabbul a Bank of China jött ki az ügyből, le kellett állítani az ATM-eket, amíg a bank informatikusai nem kezelték a problémát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22