16 °C Budapest

Fontos változás jön a lakástakarékoknál: hatalmasat lendíthet a piacon

2017. április 16. 11:30

A lakáspiac, valamint a lakáshitelezési piac élénkülése mellett továbbra is nagy az igény az államit támogatással igénybe vehető lakástakarék-szerződések iránt. Az idén - január és április eleje között - 32 százalékkal többen érdeklődtek a lakástakarék-megoldások iránt, mint egy évvel korábban.

Az idei év ráadásul rendhagyó a lakástakarék-piac szempontjából: egyfelől éppen 20 évvel ezelőtt - 1997-ben - indultak el az első szerződések, másrészt pedig idén júliustól még kedvezőbbé válnak ezek a konstrukciók. A változás lényege, hogy az úgynevezett kiutalási időszak 2 hónapra csökken majd a mostani 3 hónapról - derül ki a banki ajánlatok online összehasonlításával foglalkozó BankRáció.hu összeállításából.

Bár a kiutalási időszak rövidítése elsőre technikai változtatásnak tűnhet, de a gyakorlatban fontos lesz, mivel a lakástakarékkal rendelkezők hamarabb juthatnak a megtakarított pénzükhöz"

- mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője. A lakástakarék-konstrukciók népszerűsége érthető, mivel az egyik legjobb hozamú megtakarítás a piacon azoknak, akiknek van lakáscélja, akár vásárolni, akár korszerűsíteni akarják a lakásukat. A kiutalási időszak csökkenése miatt pedig a lakástakarék-szerződések éves hozama emelkedhet. A lakástakarék-konstrukciók az akár több mint 10 százalék feletti éves hozamukkal az egyik legjobb lakáscélú megtakarítást jelentik.

Az állami támogatás miatt a lakástakarék-szerződések feltételei közel azonosak. Ugyanakkor nem mindegy, melyik céggel kötünk szerződést. Ugyanis egy-egy lakástakarékos cég akár több tízezer forintot is elkérhet a szerződéskötéskor, ami jelentős kiadás annak fényében, hogy az állami támogatás 20 ezer forintos havi megtakarításnál 72 ezer forint évente"

- tette hozzá a szakértő. A BankRáció.hu április második hetében készített összeállítása szerint voltak olyan lakástakarék-szerződések, amelyeknél nincs szerződéskötési díj, azaz ingyen el lehet indítani. Miközben akadt 60 ezer forintot meghaladó díj is.

Bár a lakástakarékok az akár kétszámjegyű hozamuk miatt a megtakarítási piac legjobbjai közé tartoznak, csak azoknak érdemes elindítaniuk, akik 4-10 éves távlatban lakáscélra költenék a felhalmozott összeget. Legyen szó lakásvásárlásról, esetleg lakáshitel előtörlesztéséről vagy éppen lakáskorszerűsítésről"

- tette hozzá Gergely Péter. A lakástakarék például arra is jó megoldás, hogy a megtakarított összegből, esetleg a hozzá felvehető fix kamatozású hitelből valaki korszerűsítse a lakása fűtésrendszerét, és ezzel hosszabb távon jelentős megtakarítást érjen el a fenntartási költségeknél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha belefér a családi költségvetésbe, akkor a lakástakarék-konstrukciók közül a havonta 20 ezer forintos befizetést érdemes választani, mert ezekkel maximalizálható az állami támogatás, amelynek összege így évente 72 ezer forint lesz. A BankRáció.hu szerint a kiutalási időszakot lerövidítő, júliustól életbe lépő módosítás miatt még népszerűbbé válhatnak a lakástakarék-szerződések, amelyek egyébként hozzájárulhatnak a lakáshitelezési piac fenntartható bővüléséhez is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm