1 °C Budapest

Durván sokat költenek erre a magyarok: mi lesz ennek a vége?

2017. március 26. 12:00

Jelentősen emelkedett az emúlt években a lakáskassza szerződésekkel havonta megtakarított átlagos összeg, a fejlődés több mint 30 százalékos volt az elmúlt öt évben.

A legfeljebb évi 72 ezer forintos állami támogatás miatt továbbra is az egyik legjobb megtakarítási lehetőség a lakástakarékpénztári (LTP) szerződés, ennek ellenére a konstrukció penetrációja még mindig jóval alacsonyabb hazánkban, mint a környező országokban. Azonban az elmúlt években tapasztalt megtakarítási hajlandóság emelkedése Magyarországon a lakás-előtakarékossági szerződéseknél is megfigyelhető; a havi megtakarított összeg átlagos mértéke az elmúlt öt évben 13 ezer forintról 17 ezer forintra növekedett.

A háztartások megtakarítási hajlandóságának növekedéséhez nagymértékben hozzájárult a válság előtt tapasztalt lakossági eladósodás mértékének, valamint a devizahitel-állományának csökkenése is. Azonban a lakáscélú öngondoskodásban van még hova fejlődnie Magyarországnak, hiszen nemcsak a nyugat-európai, de még a szlovák mutatókhoz képest is nagyon alacsonynak mondható a 14 százalékos LTP-penetráció, holott Magyarországon a legnagyobb az állami támogatás mértéke. Ausztriában az emberek közel kétharmada (65%) rendelkezik lakáscélú megtakarítással, ezt követi Csehország (48%), Németország (36%), majd Szlovákia (26%).

Hosszútávon a megtakarítási forma népszerűségét növelheti a lakáspiac fellendülése, valamint a lakosság pénzügyi megtakarításainak, az új és az egyidejűleg több szerződéssel rendelkező ügyfelek, valamint a lejáratkor újrakötött szerződések számának gyarapodása Magyarországon. Tovább növelheti az LTP közkedveltségét, hogy 2017 nyarától megváltozik az ún. kiutalási időszak időtartama, azaz az eddigi három hónap helyett két hónap alatt jutnak a szerződők a megtakarított összeghez, amely még mindig csak lakáscélú beruházásra (vásárlás, felújítás, hiteltörlesztés) használható fel.

Ezekből kifolyólag Magyarországon a lakáspénztári új szerzések piaca a következő években akár 15-18 százalékra is emelkedhet.

Még mindig az egyik legnépszerűbb lakástakarékpénztári konstrukció az úgynevezett kombi hitel, hiszen ötvözi a bankhitel és a lakástakarékpénztári megtakarítás kínálta előnyeit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az állami támogatás, az elmúlt időszakban tapasztalt kedvező kamatkörnyezet, valamint az ingatlanpiac fellendülése magas hitelfelvevői kedvet eredményezett, hiszen hosszú távon kiszámíthatóvá teszi a családok költségvetését

- mondta Kőrösi Zoltán, az Agenta-Consulting ügyvezető igazgatója és a Keszthelyi Holding vezérigazgató-helyettese.

A szerződéskötéskor nagyon fontos a körültekintés és tudatosság, mindenképpen érdemes odafigyelni a lakástakarékpénztár különböző konstrukcióira, mert néhol a számlanyitási díj szinte a teljes első éves állami támogatást is elviheti, ami akár több mint 70 ezer forintot is jelenthet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem