20 °C Budapest
Totális csőd az alapszámla: a díjak láttán menekülnek az ügyfelek

Totális csőd az alapszámla: a díjak láttán menekülnek az ügyfelek

Pénzcentrum
2017. január 10. 13:35

Tavaly szeptember óta elérhető hazánkban az alapszámla, amelynek maximális díjait jogszabályban határozzák meg és bejelentett lakcím nélkül is igényelhetjük. A magyar lakosság azonban eddig alig néhány számlát nyitott, van olyan bank, ahol az igénylők fele külföldi.

Ősszel vezették be Magyarországon az alapszámlákat, amely lényege, hogy állandó bejelentett lakcím nélkül is nyithasson minden, az EU-ban tartózkodásra jogosult személy bankszámlát. A másik fontos jellemző, hogy az alapszámla maximális díja a minimálbér 1,5 százaléka lehet, ez tavaly  1575 forint volt, idén pedig 1665 forint. Kíváncsiak voltunk, hányan tudtak élni a lehetőséggel, ezért megkérdeztük a bankokat, mennyire sikeres a konstrukció.

A kutyának sem kell az alapszámla

A kérdéseinkre válaszoló bankok kivétel nélkül minimális érdeklődésről számoltak be, amikor az alapszámla népszerűsége után érdeklődtünk. Nem mindenhol árulták el a pontos számokat, azonban a Budapest Banknál ketten nyitottak alapszámlát (egy külföldi és egy magyar), a K&H-nál pedig mindössze egy fő élt a lehetőséggel. Emellett a CIB, a Raiffeisen és az UniCredit is úgy nyilatkozott, hogy nem sok alapszámlát nyitottak náluk, a pontos számokat azonban nem árulták el.

Kattints! Gigabírság: láthatatlan KRESZ-szabály szedi áldozatait a Tesco-parkolóban

Az OTP-nél az alapszámla iránt érdeklődő ügyfelek végül inkább más számlacsomag mellett teszik le a voksukat. Ennek oka, hogy az alapszámla díjainál kedvezőbb költséggel is elérhetők a számlacsomagok, ami a bankok többségénél hasonlóan alakul.

Az UniCredit szerint egyébként nem Budapesten választhatják majd sokan az alapszámlát, inkább a vidéki városokban, falvakban lehet népszerű, igaz, eddig ők sem sok alapszámlát nyitottak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Kinek lehet jó az alapszámla?

Az eddigi igénylők alapján egyébként nehéz megmondani, hogy kinek lehet előnyös az alapszámla, a már megnyitott számláknál külföldi és magyar tulajdonosok egyaránt vannak.

Az alapszámlát létrehozó rendelet egyébként egy munkacsoportot is létrehozott, amely azt vizsgálja, hogy kik azok, akiknek a jövőben ingyenes lehet az alapszámla. Az egyeztetések részleteiről egyelőre nincsenek információk, azonban több csoportnak nyújtott ingyenes bankszámla is szóba jöhet. Az egyik csoport a nyugdíjasoké lehet, mivel ezzel a posta is jelentős összegeket spórolhat, ha az összes nyugdíjat bankszámlára utalják.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?