5 °C Budapest

Az MNB is megszólalt a Kun-Mediátor kártalanítás kapcsán

2016. december 19. 13:36

A Kun-Mediátor Kft. volt befektetőit - ellentétben a napokban megjelent több valótlan sajtóhírrel - nem éri anyagi hátrány követelésük érvényesítése során a jegybank intézkedése miatt. Az MNB már tavaly nyáron felhívta a figyelmet: a csődtörvény szerint a károsultjak kifizetése a felszámolás során megelőzi a jegybank által kiszabott piacfelügyeleti bírság teljesítését.

Az elmúlt napokban egyes médiumokban téves sajtóhírek jelentek meg a korábbi Kun-Mediátor Kft. ügyfeleinek kártalanításáról, amelyek alkalmasak voltak a befektetők megtévesztésére.

Amint arra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már 2016. augusztus 4-én, a Kun-Mediátor Kft.-vel szembeni felügyeleti intézkedésről szóló sajtóközleménye is felhívta a figyelmet :törvényi előírás alapján a korábbi Kun-Mediátor Kft. volt magánszemély ügyfeleinek a társasággal szembeni követelései egy felszámolási eljárás során a kielégítési sorrendben megelőzik az MNB által kiszabott piacfelügyeleti bírság összegét.

Mindez azt jelenti, hogy a Kun-Mediátor Kft. volt ügyfeleit semmiféle anyagi hátrány nem éri követelésük érvényesítése során a jegybank intézkedése miatt.

Egy felszámolás alá került társaság esetében ugyanis a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény 57. §. határozza meg az azzal szemben követeléssel élők kielégítési sorrendjét. E jogszabály szerint ugyanakkor a (nem vállalkozásuk keretében eljáró) magánszemélyek anyagi követeléseit időben egyértelműen korábban kell teljesíteni azon intézményhez képest, amelyek adók módjára történő köztartozásokat kívánnak érvényesíteni a felszámolás során. Márpedig a MNB-ről szóló 2013. évi CXXXIX. törvény 54. §. a jegybank által jogerősen kiszabott és be nem fizetett bírságok e körbe (azaz az adók módjára behajtandó köztartozásokhoz) tartoznak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem