5 °C Budapest

5 apróság, amit véletlenül se tarts a pénztárcádban

2016. október 30. 15:00

Te is minden fontos iratodat a pénztárcádban tárolod? Persze kényelmes, ha minden kéznél van, ugyanakkor nagyon veszélyes is. Ha ellopják vagy elhagyjuk a pénztárcánkat, akkor könnyen visszaélhetnek a szélhámosok az adatainkkal. Nem érdemes túl sokat kockáztatni, szinte biztosan van 5 dolog, amit már most kipakolhatsz a pénztárcádból.


PIN-kód/ jelszavak

Manapság rengeteg jelszót és kódot kell megjegyeznünk. Ezért nem ritka, hogy sokan a bankkártyájuk mellett a pénztárcájukban egy kis papírra felírva tárolják a PIN-kódukat esetleg más jelszavaikat is. Ezzel azonban nagyon megkönnyítjük a bűnözők dolgát. Jobb, ha a kis emlékeztető papírt már most kivesszük a tárcánkból. A PIN-kódunkat pedig mindig tartsuk távol a kártyánktól, például töltsünk le a telefonunkra egy titkosított alkalmazást és oda írjuk fel azokat a jelszavakat, amiket nem tudunk fejben tartani. Vagy tartsuk az emlékeztető papírunkat otthon egy zárt dobozban.

TAJ kártya

Sokan a TAJ kártyájukat is a pénztárcájukban tartják, pedig erre csak ritkán van szükség. Ezért ha elveszik a tárcánk még ezt is pótolnunk kell. Ha már mindenképpen szeretnénk, hogy nálunk legyen ez a kártya, akkor készítsünk róla egy másolatot és az legyen a tárcánkban az eredeti kártya helyett.

Útlevél

Az útlevél egy hivatalos fényképes igazolvány, ezért ezzel könnyen visszaélhetnek a szélhámosok. Azon kívül, hogy utazni tudnak vele a csalók, akár telefonszámlát is nyithatnak a nevünkre és még sorolhatnánk. Ezért csak akkor vigyük magunkkal az útlevelünket, ha tudjuk, hogy biztosan szükségünk lesz rá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyszerre több hitel- és bankkártya

Saját bankkártyánk, hitelkártyáink, céges bankkártya - ezek akár mind benne lehetnek egyszerre a tárcánkban, azonban ez rendkívül veszélyes. Mindig csak azok a kártyák legyenek nálunk, amelyekre feltétlen szükségünk van.

Blokkok

Talán sokan nem tudják, de amikor bankkártyával fizetünk, akkor a blokkon megjelenik a kártyaszámunk utolsó négy számjegye. Ennyi pedig akár már elég is lehet egy ravasz csalónak ahhoz, hogy valamilyen módón visszaéljen a bankkártyánkkal. Arról nem is beszélve, ha esetleg emellé még a nevünket és a többi adatunkat is megszerzi a szélhámos.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?