5 apróság, amit véletlenül se tarts a pénztárcádban

5 apróság, amit véletlenül se tarts a pénztárcádban

2016. október 30. 15:00

Te is minden fontos iratodat a pénztárcádban tárolod? Persze kényelmes, ha minden kéznél van, ugyanakkor nagyon veszélyes is. Ha ellopják vagy elhagyjuk a pénztárcánkat, akkor könnyen visszaélhetnek a szélhámosok az adatainkkal. Nem érdemes túl sokat kockáztatni, szinte biztosan van 5 dolog, amit már most kipakolhatsz a pénztárcádból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

PIN-kód/ jelszavak

Manapság rengeteg jelszót és kódot kell megjegyeznünk. Ezért nem ritka, hogy sokan a bankkártyájuk mellett a pénztárcájukban egy kis papírra felírva tárolják a PIN-kódukat esetleg más jelszavaikat is. Ezzel azonban nagyon megkönnyítjük a bűnözők dolgát. Jobb, ha a kis emlékeztető papírt már most kivesszük a tárcánkból. A PIN-kódunkat pedig mindig tartsuk távol a kártyánktól, például töltsünk le a telefonunkra egy titkosított alkalmazást és oda írjuk fel azokat a jelszavakat, amiket nem tudunk fejben tartani. Vagy tartsuk az emlékeztető papírunkat otthon egy zárt dobozban.

TAJ kártya

Sokan a TAJ kártyájukat is a pénztárcájukban tartják, pedig erre csak ritkán van szükség. Ezért ha elveszik a tárcánk még ezt is pótolnunk kell. Ha már mindenképpen szeretnénk, hogy nálunk legyen ez a kártya, akkor készítsünk róla egy másolatot és az legyen a tárcánkban az eredeti kártya helyett.

Útlevél

Az útlevél egy hivatalos fényképes igazolvány, ezért ezzel könnyen visszaélhetnek a szélhámosok. Azon kívül, hogy utazni tudnak vele a csalók, akár telefonszámlát is nyithatnak a nevünkre és még sorolhatnánk. Ezért csak akkor vigyük magunkkal az útlevelünket, ha tudjuk, hogy biztosan szükségünk lesz rá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyszerre több hitel- és bankkártya

Saját bankkártyánk, hitelkártyáink, céges bankkártya - ezek akár mind benne lehetnek egyszerre a tárcánkban, azonban ez rendkívül veszélyes. Mindig csak azok a kártyák legyenek nálunk, amelyekre feltétlen szükségünk van.

Blokkok

Talán sokan nem tudják, de amikor bankkártyával fizetünk, akkor a blokkon megjelenik a kártyaszámunk utolsó négy számjegye. Ennyi pedig akár már elég is lehet egy ravasz csalónak ahhoz, hogy valamilyen módón visszaéljen a bankkártyánkkal. Arról nem is beszélve, ha esetleg emellé még a nevünket és a többi adatunkat is megszerzi a szélhámos.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?