24 °C Budapest
Hamarosan jön az alapszámla, de már most vannak kedvezőbb csomagok

Hamarosan jön az alapszámla, de már most vannak kedvezőbb csomagok

MTI
2016. szeptember 20. 12:28

A bankok az október 15-i határidőig felkészülnek az alapszámla bevezetésére, azonban többségük egyelőre nem tapasztalt érdeklődést, mert tájékoztatásuk szerint kedvezőbb konstrukciók is elérhetők termékeik között.

Az OTP arról tájékoztatott, hogy mivel minden ügyfélszegmens számára van kedvezőbb ajánlata a banknak, nem érdeklődnek az alapszámláról. Rámutattak: Magyarországon eddig sem volt jellemző, hogy adott társadalmi csoportokat kizártak volna a banki szolgáltatásokból, sőt a bank szerint inkább elmondható, hogy még a leghátrányosabb helyzetben lévőknek, közöttük a hontalanoknak is biztosítottak hozzáférést a szolgáltatásokhoz mérsékelt díjak vagy adott esetben díjmentesség mellett. Hozzátették, a bankszövetségi önszabályozáshoz csatlakozó bankoknak eddig is "kvázi kötelező" volt ilyen számla biztosítása, a fő különbség, hogy ezt követően nem a bankok szabad döntése a csatlakozás, illetve hogy konkrét tranzakciós limiteket állapítottak meg.

Az MKB is azt válaszolta, hogy a bankszövetségi ajánlás alapján jelenleg is nyújtanak alapszámlát, amely iránt nincs érdeklődés. A bank szerint ennek oka, hogy alapszámlában foglalt szolgáltatások nem tükröznek tényleges ügyfélprofilt. Hozzátették, a vegyes (papíralapú és innovatív számlavezetés jellemzőit is mutató) szolgáltatások relatíve magas csomagdíjat eredményeznek, a valós ügyféligényeket ennél kedvezőbb árazással is ki tudják szolgálni.

A CIB Bank válasza szerint az alapszámlához tartozó, jogszabályban előírt szolgáltatásokat az összes értékesített lakossági bankszámlájuk tartalmazza, bizonyos feltétel vagy feltételek teljesítése esetén egyes bankszámláikat az ügyfelek kedvezőbb kondíciókkal vehetik igénybe, mint az alapszámlát. Emiatt, illetve az alapszámla igénybevételéhez kapcsolódó szigorú feltételek miatt nem számítanak jelentős érdeklődésre.

A Raiffeisen arról számolt be, hogy minden számlacsomagjukban nyújtják azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az alapszámla kínálni fog. Az ügyfél bankszámlára érkező jövedelmének összegétől, illetve az ügyfél tranzakciós szokásaitól függően ugyanakkor vannak a bank kínálatában kedvezőbb számlacsomagok is - jegyzeték meg.

Az UniCredit válasza szerint termékkínálatában már most is található olyan bankszámla, amelyet hasonló ügyféligényekre válaszol, ennek díja az ügyfél pénzügyi aktivitásától függ.

A Budapest Bank közölte: azon ügyfeleik számára, akik az alapszámlában foglalt ingyenes tranzakciók kihasználásához szükséges jóváírást havonta tudják teljesíteni, jelenleg is kínál a bank havidíjmentes konstrukcióinkat, kedvező tranzakciós díjakkal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Erste Bank sem számít jelentős érdeklődésre október 15-e előtt az alapszámla iránt.

A Takarékbank azt emelte ki, hogy a kapcsolódó kormányrendelet értelmezése még zajlik a bankszövetség kezdeményezésével.

A K&H Bank szerint az alapszámla összességében bonyolultabb, mint az egyéb, a banknál elérhető számlacsomagok, és olyan elemeket tartalmaz, amire nincs mindenkinek szüksége, akár felesleges lehet.

Mi is az alapszámla?

A hitelintézeteknek október közepétől kell biztosítaniuk a kormány által most meghatározott feltételekkel az úgynevezett alapszámlát, amelynek célja, hogy olyanok is nyissanak bankszámlát, akik szerényebb anyagi lehetőségeik miatt nem tették meg ezt. Módosulnak a fizetési számla váltásának feltételei is. A rendeletben foglalt maximális díj havi összege - beleértve a bankkártya éves díjának egy hónapra eső díját is - nem haladhatja meg az esedékességét megelőző év utolsó napján érvényes legkisebb havi bruttó minimálbér 1,5 százalékát, ez jelenleg 1575 forint.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 17. 13:57
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán közölte, hogy csak abban az esetben veszi fel...
Holdblog  |  2022. augusztus 17. 13:03
Három év kihagyás után idén újra az euróbevezetés kapujában álló Horvátországban nyaraltam. Mutatom,...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55