Királynak kijáró hozam: bankbetéttel akár 5 százalékot is kereshetsz

Királynak kijáró hozam: bankbetéttel akár 5 százalékot is kereshetsz

Pénzcentrum
2016. június 20. 06:00

A forintbetétekre az alacsony kamatkörnyezet miatt már alig adnak kamatot a bankok, viszont több helyen is akciós devizabetét ajánlatokat találunk. Az euró alapú lekötések nemrég még magasabb kamattal kecsegtettek, mint a forintos társaik, mégsem ezek most a leghívogatóbb ajánlatok. A sokszor csalogató kamat ellenére sem biztos, hogy a devizabetéttel járunk a legjobban.

A forint betéti kamatok korábban nem látott mélypontra süllyedtek a jegybanki kamatcsökkentési ciklusnak köszönhetően. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, áprilisi adatai szerint az átlagos forint betéti kamatláb is tovább esett, mostanra 0,75 százalékot kapunk csupán lekötéseink után és 0,7 százalékot az éven belüli betéteknél. Az euróbetétek átlagos kamata a legfrissebb MNB-adatok szerint egyébként 0,39 százalékos volt.

Találunk még jó euróbetétet?

Az euróbetétek kamatai a forinthoz hasonlóan jelentősen visszaestek, így már a forintbetétekhez képest is rossz befektetésnek mondhatók. Ez utóbbiból egyébként találunk 2,1 százalékos ajánlatot (a BNP Paribas-nál), míg az euró esetében a legmagasabb kamatot az FHB adja, de ez is mindössze 1 százalékos. Érdekes egyébként, hogy ez a bank az euró alapú megtakarításra többet fizet, mint a forint alapú betétekre.

Ha körbenézünk a pénzintézetek palettáján, akkor azt láthatjuk, hogy a legtöbb betét 1 százalék alatti, sőt, az euróbetéteknél a korábban említett, 1 százalékos ajánlaton kívül csupán 0,3 százalékos, vagy ez alatti betéti ajánlatokat találunk. Emiatt az euró alapú lekötések sem túl népszerűek manapság.

Több bank is akciót hirdetett viszont a dollár alapú betéteinél. Ugyan ezek sem kínálnak meglepően magas kamatokat, azonban a több helyen is a forintbetétnél is magasabb kamatokat kaphatunk. Ez persze leginkább a szolgáltatótól függ, azonban két bank is 1 százalékos kamatot kínál jelenleg. Ha az euróbetétekkel hasonlítjuk össze, akkor azt láthatjuk, hogy a legalacsonyabb dollárbetét is fizet annyit, mint a második legmagasabb kamatú euróbetét (0,3 százalék). Persze csak azoknál a bankoknál, ahol az adott konstrukció elérhető, ugyanis nem minden pénzintézet kínálatában találjuk meg az euró vagy dollár alapú lekötéseket.

Kinek jó a devizabetét?

Akinek eleve van devizaszámlája, érdemes megnéznie, hogy a folyószámlájához képest esetleg nyújt-e magasabb kamatot. Ha igen, akkor megérheti ezen lekötni a pénzt, persze arra kiemelten ügyelve, hogy ebben az esetben egy magasabb kockázatú megtakarításról van szó.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az árfolyam változásának köszönhetően ugyanis a kamat ellenére is bukhatunk a betéten, de persze a kamaton felüli nyereség is benne van a pakliban.

Az árfolyamveszteséget viszont csak akkor kell megfizetni, amikor a devizaszámlán lévő pénzünket forintra váltjuk, így ide olyan pénzt érdemes lekötni, amire előre láthatólag nem lesz szükségünk a közeljövőben.

A devizabetéteket a forintos lekötéshez hasonlóan az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) biztosítja, mivel a betétek magyar bankban kerülnek elhelyezésre (ez alól kivétel a BNP Paribas, ezt a francia betétbiztosítás védi, a magyarral megegyező összeghatárig). A védelem 100 ezer eurós határig terjed, ez nagyjából 31,5 millió forintnak, illetve 110 ezer dollárnak felel meg. Lényeges, hogy nem lekötésenként vagy számlánként kell értelmezni a határt, hanem az adott személy banknál elhelyezett teljes összegét kell figyelembe venni.

Nemcsak azoknak lehet jó a devizabetét, akiknek egyébként is van devizaszámlájuk, hanem annak is megérheti, aki csak most nyitna egy új számlát. Ebben az esetben viszont nemcsak a betéti kamatot kell megnézni, hanem a számlavezetési díjjal sem árt számolni, így viszont a devizabetéttel elért tiszta hozamunk már alacsonyabb lehet, mint forintbetét esetén.

A legjobban azonban azoknak érheti meg a devizabetétet választani, akik a forint árfolyamának adott devizához viszonyított gyengülésére számítanak. Ez ugyan egyértelmű spekuláció, azonban ezzel a betéti kamat többszörösét hozhatja a betétünk.

Ha például az euró jelenlegi (315 forintos) szintje egy százalékot változik (318,15 forintra), akkor a hozamunk is ennyivel nőhet. Öt százalékos változásnál (315-ről 330-ra nő az árfolyam) már az átváltás is öt százalékot hoz, amire rájön még a betéti kamat is. Érdemes persze megismételni, hogy az árfolyam számunkra kedvezőtlenül alakulhat, ilyenkor viszont a fentiekhez hasonlóan bukhatunk is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 13. 07:00
Minden idk harmadik legnépszertlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Tru...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?