35 °C Budapest
Minden, amit az új adócsomagról tudnod kell

Minden, amit az új adócsomagról tudnod kell

2016. június 7. 15:03

Az Országgyűlés kedden elfogadta a 2017-es adócsomagot, amely jelentős változásokat hoz. Új cafeteria-rendszer, áfacsökkentés, az adócsalás elleni keményebb fellépés, Google- és Facebook-adó, jövedéki adóváltozás, még kedvezőbb kata és kiva - többek között ezekre kell figyelni az Adó Online szakportál elemzése szerint.

Átírták a cafeteriát

Miután az Európai Bíróság elkaszálta az Erzsébet-utalványt és a Szép-kártyát, nagy változások jönnek a béren kívüli juttatások terén. Ezekről már itt is írtunk, a fontos részletek a következők:

 • Új adómentes juttatás lesz 2017-től a munkáltató által biztosított egészségügyi ellátás. Azt még nem határozták meg, hogy pontosan milyen ellátás nyújtható adómentesen, de az biztos, hogy ennek a lépésnek komoly hatása lesz.
 • Az egészségpénztári támogatás és a többi önkéntes (például nyugdíj-)pénztári támogatás kikerül a béren kívüli juttatások köréből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddig 34,51 százalékos helyett 49,98 százalékos közteher rakódik majd ezekre a juttatásokra.
 • Évi százezer forintot lehet majd készpénzben kifizetni kedvezményes adózás mellett az alkalmazottaknak, a közszférában pedig további 100 ezret, a versenyszférában 350 ezret utalhat a munkáltató a Szép-kártyára.
 • A munkáltató által 2016-ban béren kívüli juttatásként adható egyéb dolgok, például az üdülés, étkeztetés, iskolakezdési támogatás, bérlet, képzési költségek átvállalása stb. 2017-től nem minősülnek béren kívüli juttatásnak.

Csökken az áfa, nő a családi kedvezmény

 • A disznóhús után jövőre a friss tej, a tojás és a csirke áfája is 5 százalékra csökken, az éttermi szolgáltatások és az internet-előfizetés áfája pedig 18 százalék lesz a 27 helyett.
 • A kétgyermekesek családi adókedvezménye 5 ezer forinttal, 15 ezer forintra nő 2017-ben.

Nehezebb lesz adót csalni

 • 2017. január 1-jétől a belföldi adóalany részére kibocsátott számlán már 100 ezer forintos áthárított adóösszegtől szerepeltetni kell a vevő adószámát. Ez a limit eddig 1 millió volt.
 • Az online pénztárgép és az ekáer után az online számlázás az adóhatóság következő csodafegyvere az áfacsalásokkal szemben. A kormány célja, hogy a számlák adatait valós időben követhesse az adóhatóság, amitől az ellenőrzések célzottságának és hatékonyságának növekedését várják.
 • Ezen túl az automata berendezéseket bekötik az adóhivatalhoz, és az ekáer módosításával kiszűrhetőek lesznek a túlpakolt kisteherautók.

Drágulhat a tankolás, nőhet az idegenforgalmi adó

 • 2016. szeptember 1-től a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedéki adómértékét a kőolaj világpiaci árához kötik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha 50 dollár alá csökken a kőolaj hordónkénti világpiaci ára, akkor a gázolaj adómértéke 10, a benziné és a petróleumé 5 forinttal nő literenként.
 • Az önkormányzatok akár vendégéjszakánként 400 forintos (vagy a szállásdíj 4,6 százalékát jelentő) idegenforgalmi adót is kivethetnek az eddigi 300 helyett.
 • Viszont az autóval való munkába járás költségtérítése 9-ről 15 forintra nő kilométerenként.

Google- és Facebook-adó

 • A kormány be akarja vasalni a hazai reklámértékesítés után járó adót az olyan nemzetközi online szolgáltatókon, mint a Google és a Facebook. Hogy mi ez az egész, és ennek mennyi a realitása, azzal itt foglalkoztunk részletesen.
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?