Ilyen könnyen nyúlják le a pénzt a kártyádról: itt a legújabb trükk

Ilyen könnyen nyúlják le a pénzt a kártyádról: itt a legújabb trükk

2016. június 1. 16:00

Szülészetről lopott bankkártyáról emelt le pénzt egy székesfehérvári bűnöző. Az egyelőre kérdéses, honnan tudta a PIN-kódot a tolvaj, jellemzően azonban nincs nehéz dolga a csalóknak. Mutatjuk a legnépszerűbb PIN-kódokat és a leggyakoribb hibákat.

Bankkártyás csalóról készített felvételt egy ATM biztonsági kamerája Székesfehérváron. A trükk ezúttal a következő volt:

A rendelkezésre álló adatok szerint ismeretlen tettes 2016. március 2-án a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészeti Osztályán egy női táskából eltulajdonított egy bankkártyát, majd azzal visszaélve készpénzt vett fel jogosulatlanul és a bűncselekményt követően a kártyát visszahelyezte a helyére

- olvasható a rendőrség tájékoztatójában.

Simán kitalálják a PIN-kódodat

Habár arról egyelőre nincs információ, hogy a fehérvári tettes hogyan találta ki a szülészetről ellopott kártya PIN-kódját (az is lehet, hogy ismerte az áldozatot), azonban a legtöbb esetben a csalóknak nincs kifejezetten nehéz dolga. Egy korábbi felmérés szerint például az emberek közel 11 százaléka a leginkább kézenfekvő 1234 számsort választja a 10 ezer számkombináció közül, tehát a legbénább csalónak is egy a tízhez az esélye a sikerre.

A második és harmadik helyen szintén villámgyorsan kitalálható kódok, az 1111 és a 0000 szerepelnek, de a toplista telis-tele van egyszerű kódokkal, mint például a negyedik helyen szereplő 1212, vagy az illusztris rangsorban 10. - vélhetően szexualitásra utaló másodlagos tartalma miatt könnyen megjegyezhető - 6969.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Na persze rendőrségi közlésekben gyakorta találkozhatunk olyan esetekkel is, amikor bűnözők azért tudnak könnyedén pénzt felvenni egy-egy ellopott bankkártyával, mert tulajdonosa annak közvetlen közelében (pénztárcában, mobiltelefonban, esetleg a kártyára ráírva) hagyta PIN-kódját. És szintén gyakoriak a személyes dátumokból generált (például a születésnap) jelszavak is.

A biztonságos PIN-kód 5 pontban

  • #1 Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött - véletlenszerűen generált - kódot!
  • #2 A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!
  • #3 Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!
  • #4 Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!
  • #5 A bankok túlnyomó többsége lehetőséget biztosít arra, hogy megváltoztassuk PIN-kódunkat, például a bank saját ATM-jeinél. Bizonyos időközönként éljünk ezzel a lehetőséggel.
A fentieken túl pedig mindenképp érdemes még kártyalimitet is beállítani. Ezzel minimalizálhatjuk a veszteségeinket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22