12 °C Budapest
Ilyen könnyen nyúlják le a pénzt a kártyádról: itt a legújabb trükk

Ilyen könnyen nyúlják le a pénzt a kártyádról: itt a legújabb trükk

2016. június 1. 16:00

Szülészetről lopott bankkártyáról emelt le pénzt egy székesfehérvári bűnöző. Az egyelőre kérdéses, honnan tudta a PIN-kódot a tolvaj, jellemzően azonban nincs nehéz dolga a csalóknak. Mutatjuk a legnépszerűbb PIN-kódokat és a leggyakoribb hibákat.

Bankkártyás csalóról készített felvételt egy ATM biztonsági kamerája Székesfehérváron. A trükk ezúttal a következő volt:

A rendelkezésre álló adatok szerint ismeretlen tettes 2016. március 2-án a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészeti Osztályán egy női táskából eltulajdonított egy bankkártyát, majd azzal visszaélve készpénzt vett fel jogosulatlanul és a bűncselekményt követően a kártyát visszahelyezte a helyére

- olvasható a rendőrség tájékoztatójában.

Simán kitalálják a PIN-kódodat

Habár arról egyelőre nincs információ, hogy a fehérvári tettes hogyan találta ki a szülészetről ellopott kártya PIN-kódját (az is lehet, hogy ismerte az áldozatot), azonban a legtöbb esetben a csalóknak nincs kifejezetten nehéz dolga. Egy korábbi felmérés szerint például az emberek közel 11 százaléka a leginkább kézenfekvő 1234 számsort választja a 10 ezer számkombináció közül, tehát a legbénább csalónak is egy a tízhez az esélye a sikerre.

A második és harmadik helyen szintén villámgyorsan kitalálható kódok, az 1111 és a 0000 szerepelnek, de a toplista telis-tele van egyszerű kódokkal, mint például a negyedik helyen szereplő 1212, vagy az illusztris rangsorban 10. - vélhetően szexualitásra utaló másodlagos tartalma miatt könnyen megjegyezhető - 6969.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Na persze rendőrségi közlésekben gyakorta találkozhatunk olyan esetekkel is, amikor bűnözők azért tudnak könnyedén pénzt felvenni egy-egy ellopott bankkártyával, mert tulajdonosa annak közvetlen közelében (pénztárcában, mobiltelefonban, esetleg a kártyára ráírva) hagyta PIN-kódját. És szintén gyakoriak a személyes dátumokból generált (például a születésnap) jelszavak is.

A biztonságos PIN-kód 5 pontban

  • #1 Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött - véletlenszerűen generált - kódot!
  • #2 A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!
  • #3 Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!
  • #4 Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!
  • #5 A bankok túlnyomó többsége lehetőséget biztosít arra, hogy megváltoztassuk PIN-kódunkat, például a bank saját ATM-jeinél. Bizonyos időközönként éljünk ezzel a lehetőséggel.
A fentieken túl pedig mindenképp érdemes még kártyalimitet is beállítani. Ezzel minimalizálhatjuk a veszteségeinket.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?