24 °C Budapest

Ilyen könnyen nyúlják le a pénzt a kártyádról: itt a legújabb trükk

2016. június 1. 16:00

Szülészetről lopott bankkártyáról emelt le pénzt egy székesfehérvári bűnöző. Az egyelőre kérdéses, honnan tudta a PIN-kódot a tolvaj, jellemzően azonban nincs nehéz dolga a csalóknak. Mutatjuk a legnépszerűbb PIN-kódokat és a leggyakoribb hibákat.

Bankkártyás csalóról készített felvételt egy ATM biztonsági kamerája Székesfehérváron. A trükk ezúttal a következő volt:

A rendelkezésre álló adatok szerint ismeretlen tettes 2016. március 2-án a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészeti Osztályán egy női táskából eltulajdonított egy bankkártyát, majd azzal visszaélve készpénzt vett fel jogosulatlanul és a bűncselekményt követően a kártyát visszahelyezte a helyére

- olvasható a rendőrség tájékoztatójában.

Simán kitalálják a PIN-kódodat

Habár arról egyelőre nincs információ, hogy a fehérvári tettes hogyan találta ki a szülészetről ellopott kártya PIN-kódját (az is lehet, hogy ismerte az áldozatot), azonban a legtöbb esetben a csalóknak nincs kifejezetten nehéz dolga. Egy korábbi felmérés szerint például az emberek közel 11 százaléka a leginkább kézenfekvő 1234 számsort választja a 10 ezer számkombináció közül, tehát a legbénább csalónak is egy a tízhez az esélye a sikerre.

A második és harmadik helyen szintén villámgyorsan kitalálható kódok, az 1111 és a 0000 szerepelnek, de a toplista telis-tele van egyszerű kódokkal, mint például a negyedik helyen szereplő 1212, vagy az illusztris rangsorban 10. - vélhetően szexualitásra utaló másodlagos tartalma miatt könnyen megjegyezhető - 6969.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Na persze rendőrségi közlésekben gyakorta találkozhatunk olyan esetekkel is, amikor bűnözők azért tudnak könnyedén pénzt felvenni egy-egy ellopott bankkártyával, mert tulajdonosa annak közvetlen közelében (pénztárcában, mobiltelefonban, esetleg a kártyára ráírva) hagyta PIN-kódját. És szintén gyakoriak a személyes dátumokból generált (például a születésnap) jelszavak is.

A biztonságos PIN-kód 5 pontban

  • #1 Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött - véletlenszerűen generált - kódot!
  • #2 A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!
  • #3 Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!
  • #4 Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!
  • #5 A bankok túlnyomó többsége lehetőséget biztosít arra, hogy megváltoztassuk PIN-kódunkat, például a bank saját ATM-jeinél. Bizonyos időközönként éljünk ezzel a lehetőséggel.
A fentieken túl pedig mindenképp érdemes még kártyalimitet is beállítani. Ezzel minimalizálhatjuk a veszteségeinket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. május 28. 07:01
Az Eurostat ábrája azt mutatja, hogy az uniós tagállamokban az összes online szállásfoglalás hány sz...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Kasza Elliott-tal  |  2023. május 26. 19:46
Tegnap a részvény-visszavásárlási aukción eladtam az összes Telekom részvényemet. 2017-ben vettem az...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17