Lecsapott a felügyelet: nem volt ingyenes a készpénzfelvétel

Lecsapott a felügyelet: nem volt ingyenes a készpénzfelvétel

2016. május 24. 13:01

Az MNB ma közzétett határozatában 4 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Sberbank Magyarország Zrt.-t a díj- és költségmentes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A bank az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét a költségek átmeneti felszámításával biztosította, amelyet jogsértően csak a következő hónapban térített vissza a fogyasztóknak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálat keretében ellenőrizte, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. (Sberbank) miként tesz eleget a havi kétszeri, összesen 150 000 forint összegű ingyenes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A jegybank eljárása során a 2013. december 1. napjától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat megállapította, hogy a Sberbank gyakorlata sérti a díj- és költségmentes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket. Az ingyenes készpénzfelvételre jogosult fogyasztók ugyanis minden esetben kizárólag a költségek ideiglenes felszámítása mellett juthatnak hozzá az egyébként díjmentesen felvehető pénzösszegekhez. A bank a készpénzfelvételért felszámított díjat csak utólag, a következő hónapban téríti vissza a fogyasztók részére.

Mint ismeretes, 2014. február 1-jétől havonta két alkalommal, összesen 150.000 Ft összegig díj- és költségmentesen vehető fel készpénz egy, az ügyfél által megjelölt fizetési számláról. A kedvezményt - 2015. január 1-je óta - a bankjegykiadó automatákból történő készpénzfelvétel során érvényesíthetik a fogyasztók.

Az MNB a feltárt jogsértés miatt összesen 4 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Sberbankra.

Az intézményi rendszerfejlesztés időigényét is figyelembe véve - 2016. július 31-i határidővel kötelezte, hogy a jogsértő gyakorlatot szüntesse meg, és az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét díj, illetve költség átmeneti felszámítása nélkül biztosítsa az arra jogosult fogyasztók számára. A bírság összegének megállapítása során az MNB súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a jogsértő gyakorlat a vizsgált időszak alatt végig, valamennyi ingyenes készpénzfelvételre jogosulttal szemben fennállt. A bank javára értékelte azonban, hogy a készpénzfelvételért felszámított és beszedett díjakat utólag kamattal együtt jóváírta a fogyasztók számláján.

A bank így reagált az elhangzottakra

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A Sberbank a 2014. február 1-től élő, havi két alkalommal, maximum 150 ezer forint értékhatárig szóló költségmentes készpénzfelvételt biztosító rendelkezésnek a lehető leggyorsabban eleget kívánt tenni ügyfelei érdekében. Az ennek megfelelő, legrövidebb idő alatt kivitelezhető technikai megoldásnak a tranzakciós költségek kamatokkal együtt történő, utólagos visszatérítése bizonyult. A felmerülő költségek visszaértéknapozva kerültek jóváírásra, ezzel garantálva, hogy az ügyfeleket semmilyen hátrány nem érte.

A Sberbank tiszteletben tartja a Magyar Nemzeti Bank határozatát és 2016. augusztus 1-jével kezdődően technikailag is megváltoztatja a tranzakciós díjak elszámolásának rendszerét, a döntésben foglaltaknak megfelelően."

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20