17 °C Budapest
A párnaciha tuti bukó: ide tedd a pénzed helyette

A párnaciha tuti bukó: ide tedd a pénzed helyette

2016. május 5. 21:30

Annak ellenére, hogy a magyar háztartások 72 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással, befektetéseinél még mindig nem elég tudatos a lakosság.


A magyar háztartások közel háromnegyede rendelkezik valamilyen pénzügyi megtakarítással, de a viszonylag magas arány nem jár együtt kellő tudatossággal.

Bár a CIB Bank felmérése szerint a háztartások 72 százalékának van valamilyen megtakarítása, ennek jelentős részét a megkérdezettek még mindig lekötetlenül őrzik a folyószámlájukon (20 százalék), vagy bankbetétben (17 százalék). Igen jelentős, 15 százalék emellett azoknak az aránya, akik inkább otthon, készpénzben hiszik biztonságban pénzüket. A nagyobb pénzügyi ismereteket igénylő, bonyolultabb megtakarítási formákat kevesen választják a magyar megtakarítók közül: a megkérdezetteknek alig 18 százaléka rendelkezik kötvénnyel, részvénnyel, állampapírral vagy befektetési alappal. Ezek közül az állampapír és a befektetési alap a legnépszerűbb, míg részvényekben csak öt százalék tartja pénzét.

A számlapénzek és a készpénz magas aránya miatt viszont komoly hozamlehetőségektől esnek el a háztartások: az alacsony kamatkörnyezet mellett is lehet ugyanis találni olyan megtakarítási formákat, amelyek a kevésbé kockázatos lehetőségeket keresőknek is vonzó megoldást jelenthetnek.

Az alábbi termékek például azoknak is jó választást jelenthetnek, akik alacsony kockázatvállalás mellett szeretnék megtakarításaikat elhelyezni:

Nyíltvégű befektetési alapok

Olyan befektetési alapok, amelyeknél visszaváltható befektetési jegyeket forgalmaznak folyamatosan. Ez azt jelenti, hogy a befektető bármikor vásárolhat és válthat vissza tetszőleges mennyiségű befektetési jegyet. Nagy előny emellett, hogy az alapkezelők a rájuk bízott pénzt átláthatóan, szakértő módon kezelik, ügyelve a kockázatok megfelelő megosztására, miközben a befektetőnek nem kell törődnie a piaci folyamatok napi követésével. Mindezek révén a betéti kamatoknál magasabb hozam is elérhető. A kis összegű, fix vételi és eladási jutalékok pedig lényegesen kedvezőbbek az egyéb befektetéseknél megszokottaknál. A nyíltvégű alapok gyűjtőkategóriáján belül különböző alcsoportok léteznek, amelyek befektetési politikájukban - vagyis abban, hogy mibe fektetik be a rájuk bízott vagyonokat - eltérnek. Ezek lehetnek az alább felsorolt kategóriák szerinti alapok.

Pénzpiaci alapok

A pénzpiaci alapok elsősorban likviditáskezelésben, rövid távú befektetésben gondolkodó befektetőknek jelenthetnek ideális választást. A portfólió a pénzpiaci alapoknál olyan alacsony kockázatú, nagy likviditású eszközökből épül fel, mint a pénzpiaci betétek, állampapírok, diszkont kincstárjegyek, vállalati kötvények. Ennek megfelelően az elérhető hozam általában alacsonyabb, de a jelenlegi kamatkörnyezetben versenyképes a lekötött betétekével.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kötvényalapok

A kötvényalapok portfóliója elsősorban államkötvényekből, kisebb részben akár vállalati kötvényekből áll, így a részvénypiaci kockázatot túl magasnak tartó, de az állampapír-piac hozamával versenyképes megtérülést célzó befektetők érdeklődésére tarthatnak számot. A kötvényekkel szemben a kötvény alapok nagy előnye a teljes likviditás, és hogy a hozamkörnyezet változását az alapkezelő aktívan ki tudja használni az extra hozam termelésére.

Tőkevédett és árfolyamvédett alapok

Speciális alapok, amelyek a befektetett tőke névértékének, vagy annak jelentős részének visszafizetését biztosítják a futamidő végén. Egyes alapok ezen felül hozamgaranciát is biztosítanak. A tőkevédett/árfolyamvédett alapok méretüknél fogva már a kisbefektetők számára is elérhetővé teszik a kockázatos részvény- és nyersanyagpiacokat a tőke jelentős vagy teljes védelme mellett. Futamidejük változó, általában 2-5 év. Nyílt végű alapoknál adott a lehetőség a futamidő alatti visszaváltásra is, ám a konstrukció adta előnyöket az alap a futamidő végén biztosítja. Általánosságban elmondható, hogy a befektetési jegyek jegyzési időszakban történő megvásárlása, illetve a befektetési jegyek lejáratkori visszaváltása nem jár költséggel.

Állampapírok

Az állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, amelyek jól kiszámítható, ám a részvényekkel összevetve alacsony hozamot kínálnak, minimális kockázat mellett. Magyarországon a lakossági befektetőknek szánt állampapírok hozama többnyire kedvezőbb a lekötött betétekénél.

Kombinált megtakarítások

Ezek lényege, hogy a bankbetétek kiszámíthatóságát kívánják ötvözni a befektetéseknél elérhető magasabb hozammal. A CIB-nél most választható a bankbetétek és befektetések tulajdonságait ötvöző CIB Duó Plusz Megtakarítás is, amelynél a befektetett összeg egyharmad részét betétbe, kétharmad részét pedig befektetési alapba vagy állampapírba tehetik 6 hónapos futamidőre, és a betéti részre 3 százalékos (EBKM: 3,02%) kamatot kaphatnak a befektetők.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 30. 09:44
Az elmúlt hetekben írt kötvénypiaci cikkeim hatására meglepen sok lakossági kérdés és visszajelzés j...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 30. 09:09
A CSOk bevezetésekor még büntetkamattal akarták elejét venni, hogy olyanok is felvegyék a támogatást...
MEDIA1  |  2022. szeptember 30. 09:05
A jöv évi immáron az X-Faktor 12. évada lesz.
KonyhaKontrolling  |  2022. szeptember 30. 07:35
A külföldi és belföldi pénzügyi tudatosság csoportokban örök téma a FIRE, azaz a financial indepence...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?