Ragasztott bankjeggyel buktak meg a bűnözőzsenik: börtön vár rájuk

Ragasztott bankjeggyel buktak meg a bűnözőzsenik: börtön vár rájuk

Pénzcentrum
2016. április 3. 17:02

Promóciós bankjegyeket ragasztottak össze a zalai "bűnözőzsenik". Hiába látszik messziről, hogy hamisítványokkal akartak fizetni, ennek ellenére börtönnel kell szembenézniük. A bűnözők többsége viszont nem amatőr másolatokkal próbálkozik, mutatjuk, hogyan védd ki, hogy téged is átverjenek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Két Zala megyei férfi reklámként szolgáló tízezres és húszezres másolatokat ragasztott össze, így próbálták utánozni az eredeti bankjegyeket. Az átverés annak ellenére bankjegyhamisításnak minősül, hogy egyszerű, átlátszó módszerrel dolgoztak a bűnözők. Az ügyben csütörtökön hoz ítéletet a bíróság - írja a Bors.

Ezeket a bűnözőket könnyen lebuktatták, azonban hamisítók jellemzően sokkal ügyesebb másolatokkal próbálják átverni gyanútlan áldozataikat.

Mi a teendő, ha hamis pénzzel találkozunk?

A pénztárakban dolgozóknak mindig érdemes tisztában lenniük azzal, hogy mi tévők legyenek, ha hamis pénzzel találkoznak. Ezért most mutatunk néhány tippet az ilyen helyzetekre, ami minden pénztárosnak hasznos lehet:

  • A pénz átvételekor nem szabad elmulasztani a bankjegyek adott körülmények között reális mértékű ellenőrzését
  • Visszajárót csak akkor adjunk az ügyfélnek, ha a pénzt már ellenőriztük!
  • A hamis bankjegy és érme nem fogadható el fizetőeszközként!
  • Persze saját biztonságunk a legfontosabb ezért nem szabad vitatkozni a vevővel!
  • Ne adjuk vissza a vevőnek a gyanús bankjegyet!
  • Ha van lehetőségünk értesítsük a rendőrséget!
  • Jegyezzük meg a vevő kinézetét, esetleg rendszámát!

Mi lesz a hamis pénz sorsa?

Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely banknak, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni. Később az új típusú hamisítványokat, illetve az azokra vonatkozó műszaki, statisztikai adatokat pedig továbbítják a pénzhamisítás elleni védelmi feladatokat közösségi szinten ellátó szervezetekhez.

A kereskedőknek alapvető gazdasági érdekük is fűződik ahhoz, hogy a pénztárosaik, az önkiszolgáló pénztárgépek vagy árusító automaták megbízható módon tudják ellenőrizni a bankjegyek valódiságát, hiszen az utólag felismert hamisítvány veszteséget jelent számukra.

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek minősül. De az is bűncselekményt (vétséget) követ el, és így büntethetővé válik, aki jogszerűen és jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, utólag azonban észreveszi, hogy hamis, és ennek tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?