27 °C Budapest
Nagyon nem mindegy, hova teszed a pénzed: a fiók mélye tuti bukó

Nagyon nem mindegy, hova teszed a pénzed: a fiók mélye tuti bukó

2015. december 1. 05:45

Már itthon is egyre többen rendelkeznek valamilyen megtakarítással, és gondolnak a későbbi pénzügyi biztonságukra. Megnéztük, mire tesznek félre a magyarok, mi most a legnépszerűbb öngondoskodási termék, és mi a helyzet az idén lejáró Tartós Befektetési Betét- vagy Tartós Befektetési Értékpapírszámlákkal (TBBSZ, TBÉSZ) tartós befektetési, illetve betéti szerződésekkel, azaz a TBSZ-szel.

A magyarokat is egyre inkább foglalkoztatja jövőjük alakulása, és hogy minél előbb kezdjenek el megtakarítani. Jelenleg körülbelül 3 millióan rendelkeznek megtakarítással, ami tavalyhoz képest 3 százalékpontos növekedést jelent (70 százalékról 73 százalékra). Az öngondoskodási termékek közül az életbiztosítás, az értékpapír, a lekötött betétek és a lakástakarékpénztár, míg a megtakarítási célok toplistáján az ingatlan, a tanulás és a váratlan helyzetre való felkészülés a legnépszerűbbek - derült ki az OTP Öngondoskodási Indexéből.

Az utóbbi években egyre fontosabb a megtakarítási célok közül a váratlan helyzetre való felkészülés, illetve növekedett a nyugdíjas évekre megtakarítók tábora is.

Mibe tesszük, és hol tartjuk a pénzünket?

Jelenleg a megkérdezettek közel egyharmada kizárólag otthon tartja a megtakarítását, amivel komoly biztonsági kockázatot vállalnak. Sokan azért tartják otthon a pénzüket, mert nem ismerik eléggé a banki befektetési lehetőségeket, vagy mert hamarosan fel szeretnék használni megtakarításaikat. Jelentős, közel 40 százalékuk pedig nem bízik a pénzintézetekben, és attól fél, hogy esetleg nem látja viszont a pénzét, aminek köze lehet az elmúlt évek brókerbotrányaihoz is. Illetve vannak, akiket az alacsony kamatkörnyezet riaszt el a banki befektetési termékektől.

Bár vannak, akik tartanak tőle, a banki megtakarításokkal kedvező hozamokat érhetünk el, ráadásul bizonyos idő után adómentesen vehetjük fel az összeget és az utána járó hozamokat. Az előnyös adózási feltételei miatt például a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) ajánlott megtakarítási lehetőség azoknak, akik hosszabb távon szeretnének félretenni. Lényege, hogy a megtakarító a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén, részben vagy egészben mentesül a 16 (jövőre 15) százalékos kamat- és árfolyamnyereség-adó alól. Azaz három év után a TBSZ-en megtakarított pénzünket egészségügyi hozzájárulás (EHO) nélkül (6 százalék) és 16 százalék helyett 10 százalékos kamatadó megfizetése mellett vehetjük fel. Ha további két évet várunk, akkor pedig a kamatadót is elfelejthetjük. A 2013. augusztus 1. előtt nyitott TBSZ számlák pedig teljes EHO mentességet élveznek.

Két formája van:

 • Tartós Befektetési Betétszámla: betétek kezelésére;

 • Tartós Befektetési Értékpapírszámla: értékpapírok kezelésére (például: állampapírok, befektetési alapok, részvények)

Mik a tartós befektetési számla jellemzői?

A TBSZ célja az öngondoskodás és a hosszú távú megtakarítások ösztönzése - derül ki a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatásából.

 • minimális kezdőtőke szükséges a számla megnyitásához (25 000 forint);

 • a számla nyitásának évében helyezhető el a megtakarítani kívánt összeg a számlán ("felhalmozási" időszak);

 • ugyanazon naptári éven belül egy szolgáltatónál csak egy-egy betéti, illetve értékpapír típusú befektetések nyilvántartására szolgáló számla nyitható. Más tekintetben azonban a szerződések száma nem korlátozott, azaz több különböző szolgáltatóval is köthet tartós befektetési szerződés ugyanazon naptári éven belül;

 • 3-5 éves lekötési időszak esetén adókedvezményt, vagy adó- és járulékmentességet biztosít;

 • keretjellegű szerződés, vagyis széles körű befektetési termékek tartására nyújt lehetőséget; az ügyfél a kockázatviselő képessége alapján határozhatja meg befektetése összetételét, melyet a futamidő alatt bármikor megváltoztathat;

  TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

  A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • forint és TBÉSZ esetében deviza alapú eszközök is lehetnek a befektetési termékek;

Idén járnak le a TBSZ-ek

A Portfolio november eleji TBSZ-körképe szerint a nyolc legnagyobb hazai bank TBSZ-állománya nagyságrendileg mintegy 300 ezer darabot tesz ki, melyből az ismert adatok szerint a legtöbbet az OTP-nél nyitotta a hazai lakosság. Bár a TBSZ-ekben tartott vagyon nagyságára nincsenek pontos adatok, a nagybankok közül négy esetében nyilvános a számlák darabszáma:

 • OTP Bank: 80 ezer darab

 • MKB Bank: 32 ezer darab

 • UniCredit Bank: 16 ezer darab

 • Budapest Bank: 10 ezer darab

December 31-ével járnak le az első, 2010-ben indított számlák. A teljes állománynak nagyjából 22 százaléka jár le idén, ez körülbelül összesen 50 ezer lejáró TBSZ-t tesz ki, amiből közel 34 ezer befektetési és csaknem 15,5 ezer betéti szerződés.

A megtakarítást ki lehet venni vagy tovább is vihető egy újonnan nyitott 2015-ös TBSZ számlán, a megtakarító döntésétől függően. Ez utóbbihoz azonban 2015. december 31-ig nyilatkozat szükséges. Aki december 31-ig nem nyilatkozik, az lemarad a TBSZ15 újrakötésének (hosszabbításának) lehetőségéről. Egyelőre még nincsenek pontos adatok arról, hogy hányan döntenek majd a TBSZ továbbvitele mellett, de a bankok az év utolsó hónapjára várják a nagy felfutást, sokuk szerint ugyanis jelentősen megnőhet az év hátralevő részében a TBSZ-nyitások száma.

Ezen a héten olvasóink kérdéseit is várjuk szerda estig a TBSZ-szel kapcsolatosan: a kérdéseket az OTP Bank szakértői válaszolják majd meg.

Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?