0 °C Budapest

Itt a 10 százalékos hozamígéret: ez most átverés vagy sem?

2015. november 10. 16:01

Az idei év brókerbotrányai ellenére tíz magyarból nyolc még mindig gondolkodás nélkül odaadná a pénzét 9 százalékos kamatígéretre. Nemrég azonban egy teljesen újfajta megtakarítási forma érhető el Magyarországon, amely 10 százalék körüli hozammal kecsegtet. Ez vajon átverés, vagy sem?

10 százalék feletti hozam

Az alacsony hozamkörnyezetben többek között a biztosítóknak is kihívást jelent a reálhozam elérése, amelyek viszonylag magas költségeikkel jó esetben is csak 10-20 év alatt tudnak használható nyereséget produkálni megtakarítási típusú termékeikkel. Ez az időtáv azonban sokakat elijeszt, a legtöbb ember rövidtávon akar nagy nyereséget elérni, ezért tudnak a Cirmosok és Marcsikák még a brókerbotrányok ellenére is százmilliókat elcsalni a hozaméhes befektetőktől. Érthető, hiszen pár éve még a mára abszurdnak hangzó 10 százalékos éves kamatot kapott az ember a bankbetététjére, ehhez túl sokan hozzászoktunk. A konzervatívabb kockázatvállalók pénzét pedig bekasszírozza a kiemelkedő kamatokkal kecsegtető, a biztosításoknál rugalmasabb feltételekkel dolgozó állampapírpiac.

Valahol a kettő között foglal helyet a Timberland Capital szolgáltatása, amely konzervatív és hozaméhes ügyfeleknek egyaránt nyújt befektetési lehetőségeket, viszont várható hozamaiban a versenytársainál jóval bátrabb számokat vállal fel.

A befektetési lehetőség 3,75 százalék és 12 százalék közötti várható hozamokat tüntet fel weboldalán attól függően, hogy mibe fektet a három alap közül az öt portfólió, sőt még 6,5 százalékos "hozamelőleget" is kivehet ügyfelük a rendszerből évente. A termékbe legalább hét évig kell befektetni.


Nem lehet pontosan tudni, hogy milyen népszerű a Timberland hazánkban, a cég képviselője szerint a 100 millió eurós befektetési csomag körülbelül fele kelt el eddig. Mi most azért foglalkozunk vele, mert sok biztosítótól és közvetítőtől halljuk, hogy egy "szabályozatlan termék" elmarja előlük a piac egy részét.

Drága mulatság a Timberland

A Timberland a költségei szempontjából is a biztosítókkal konkurál, ők is a "win-win" helyzet azon formáját használják, ahol a mindkét "win" a szolgáltatót illeti, mivel akkor is elveszik az összes költséget, ha benn tartja az ügyfél a pénzét a rendszerben a futamidő végéig és akkor is, ha nem.

A Timberland minden befizetésből 5 százalék költséget von le, a futamidő alatt pedig a teljes tőkére vonatkozóan 10 százalékot, amit akkor is elvesz a cég, ha menet közben az ügyfél a szerződést felmondja és a befektetését visszaváltja. Ez nagyon leegyszerűsítve egy visszavásárlási táblázat működéséhez hasonló, amely esetben a biztosító mindenképp elvonja azokat a költségeket, amelyeket a szerződésben foglalnak, akár dobom a befektetést a futamidő közben, akár tartom lejáratig.

Hátránya a terméknek a konkurenseivel szemben, hogy ellentétben egy biztosítással, itt nincs kockázati szolgáltatás, tehát ha meghalok, a gyerekeim mehetnek a bíróságra az örökösödési eljárás miatt, míg egy biztosító még fizet is néhány millió "vigaszdíjat". Cserébe a Timberland OptiMix csomagján belül díjmentesek és adómentesek a váltások, amely ritkábban biztosítások esetében is előfordul.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyetlen izgalmas dolog mindezzel kapcsolatosan inkább az, hogy a cégnek is engedélyt kell adnia ahhoz, hogy a szerződésünket felbontsuk lejárat előtt, a Timberland képviselője szerint eddig ezt minden esetben engedélyezték és ez a kikötés csak prevenciós célzattal van jelen a termékben.

Jó ez a befektetés vagy meneküljünk?

Mielőtt a fentiek olvasása után a telefonhoz nyúlnánk és feltárcsáznánk az ügynököt, aki eladta nekünk a Timberland befektetést, visszakövetelve a pénzünket, üljünk le és olvassuk végig a cég 140 oldalas prospektusát, amelyben a fentiek mellett számos előnyt és hátrányt felsorol a cég. A dokumentummal kapcsolatosan azt fontos észben tartani, hogy a német jognak megfelelően készült el és ezt fordították le magyarra, német jogszabályokra és kifejezésekre utal, amelyek közül számos a magyar jogban nem értelmezhető.

Amit végig kell gondolnod a prospektus elolvasása után:

  • Rendben van neked az, hogy külföldön kezelik a pénzedet külföldi jogszabályok betartása mellett és így nem a magyar jog védi a befektetésedet?
  • Megéri az esetleges hozam az ebből fakadó kockázatot, vagy ugyanezt a hozamot kevesebb kockázat mellett máshol is megkapod?
  • Megfelel a befektetési időtáv, hozzáférhetőség és a kitűzött célösszeg a céljaidnak? Ezért hajlandó vagy a költségeket is megfizetni?

Ha részletesebben szeretnél olvasni a Timberlandról, akkor olvasd el a cikket a Portfolion.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06