7 °C Budapest

Itt a 10 százalékos hozamígéret: ez most átverés vagy sem?

2015. november 10. 16:01

Az idei év brókerbotrányai ellenére tíz magyarból nyolc még mindig gondolkodás nélkül odaadná a pénzét 9 százalékos kamatígéretre. Nemrég azonban egy teljesen újfajta megtakarítási forma érhető el Magyarországon, amely 10 százalék körüli hozammal kecsegtet. Ez vajon átverés, vagy sem?

10 százalék feletti hozam

Az alacsony hozamkörnyezetben többek között a biztosítóknak is kihívást jelent a reálhozam elérése, amelyek viszonylag magas költségeikkel jó esetben is csak 10-20 év alatt tudnak használható nyereséget produkálni megtakarítási típusú termékeikkel. Ez az időtáv azonban sokakat elijeszt, a legtöbb ember rövidtávon akar nagy nyereséget elérni, ezért tudnak a Cirmosok és Marcsikák még a brókerbotrányok ellenére is százmilliókat elcsalni a hozaméhes befektetőktől. Érthető, hiszen pár éve még a mára abszurdnak hangzó 10 százalékos éves kamatot kapott az ember a bankbetététjére, ehhez túl sokan hozzászoktunk. A konzervatívabb kockázatvállalók pénzét pedig bekasszírozza a kiemelkedő kamatokkal kecsegtető, a biztosításoknál rugalmasabb feltételekkel dolgozó állampapírpiac.

Valahol a kettő között foglal helyet a Timberland Capital szolgáltatása, amely konzervatív és hozaméhes ügyfeleknek egyaránt nyújt befektetési lehetőségeket, viszont várható hozamaiban a versenytársainál jóval bátrabb számokat vállal fel.

A befektetési lehetőség 3,75 százalék és 12 százalék közötti várható hozamokat tüntet fel weboldalán attól függően, hogy mibe fektet a három alap közül az öt portfólió, sőt még 6,5 százalékos "hozamelőleget" is kivehet ügyfelük a rendszerből évente. A termékbe legalább hét évig kell befektetni.


Nem lehet pontosan tudni, hogy milyen népszerű a Timberland hazánkban, a cég képviselője szerint a 100 millió eurós befektetési csomag körülbelül fele kelt el eddig. Mi most azért foglalkozunk vele, mert sok biztosítótól és közvetítőtől halljuk, hogy egy "szabályozatlan termék" elmarja előlük a piac egy részét.

Drága mulatság a Timberland

A Timberland a költségei szempontjából is a biztosítókkal konkurál, ők is a "win-win" helyzet azon formáját használják, ahol a mindkét "win" a szolgáltatót illeti, mivel akkor is elveszik az összes költséget, ha benn tartja az ügyfél a pénzét a rendszerben a futamidő végéig és akkor is, ha nem.

A Timberland minden befizetésből 5 százalék költséget von le, a futamidő alatt pedig a teljes tőkére vonatkozóan 10 százalékot, amit akkor is elvesz a cég, ha menet közben az ügyfél a szerződést felmondja és a befektetését visszaváltja. Ez nagyon leegyszerűsítve egy visszavásárlási táblázat működéséhez hasonló, amely esetben a biztosító mindenképp elvonja azokat a költségeket, amelyeket a szerződésben foglalnak, akár dobom a befektetést a futamidő közben, akár tartom lejáratig.

Hátránya a terméknek a konkurenseivel szemben, hogy ellentétben egy biztosítással, itt nincs kockázati szolgáltatás, tehát ha meghalok, a gyerekeim mehetnek a bíróságra az örökösödési eljárás miatt, míg egy biztosító még fizet is néhány millió "vigaszdíjat". Cserébe a Timberland OptiMix csomagján belül díjmentesek és adómentesek a váltások, amely ritkábban biztosítások esetében is előfordul.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az egyetlen izgalmas dolog mindezzel kapcsolatosan inkább az, hogy a cégnek is engedélyt kell adnia ahhoz, hogy a szerződésünket felbontsuk lejárat előtt, a Timberland képviselője szerint eddig ezt minden esetben engedélyezték és ez a kikötés csak prevenciós célzattal van jelen a termékben.

Jó ez a befektetés vagy meneküljünk?

Mielőtt a fentiek olvasása után a telefonhoz nyúlnánk és feltárcsáznánk az ügynököt, aki eladta nekünk a Timberland befektetést, visszakövetelve a pénzünket, üljünk le és olvassuk végig a cég 140 oldalas prospektusát, amelyben a fentiek mellett számos előnyt és hátrányt felsorol a cég. A dokumentummal kapcsolatosan azt fontos észben tartani, hogy a német jognak megfelelően készült el és ezt fordították le magyarra, német jogszabályokra és kifejezésekre utal, amelyek közül számos a magyar jogban nem értelmezhető.

Amit végig kell gondolnod a prospektus elolvasása után:

  • Rendben van neked az, hogy külföldön kezelik a pénzedet külföldi jogszabályok betartása mellett és így nem a magyar jog védi a befektetésedet?
  • Megéri az esetleges hozam az ebből fakadó kockázatot, vagy ugyanezt a hozamot kevesebb kockázat mellett máshol is megkapod?
  • Megfelel a befektetési időtáv, hozzáférhetőség és a kitűzött célösszeg a céljaidnak? Ezért hajlandó vagy a költségeket is megfizetni?

Ha részletesebben szeretnél olvasni a Timberlandról, akkor olvasd el a cikket a Portfolion.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem