0 °C Budapest

Pénzzel teli táskát hagytak el: vajon mit csinált vele a megtaláló?

2015. november 2. 16:40

173 ezer forint és a sofőr iratai voltak abban a táskában, amit a feledékeny tulajdonos hagyott autója tetején, majd elindult. A megtaláló próbálta utolérni a táska tulajdonosát, végül a helyi rendőrök segítettek neki. Vajon mit kell tennünk, ha pénzt találunk az utcán? Hogyan bizonyíthatjuk, ha mi hagytuk el?

November elsején délután felejtette az autója tetején kézitáskáját egy férfi, amely az elindulást követően egy esztergomi sofőr elé esett le. A megtaláló próbálta utolérni a tulajdonos kocsiját, de szem elől tévesztette - írja a kemma.hu

A beszámoló szerint, pont ekkor érkeztek meg a helyi rendőrök, akik elvették a megtalálótól a táskát és együtt nézték át annak tartalmát és együtt számolták le a benne talált 173 ezer forintot. Az esztergomi rendőrök értesítették a táska tulajdonosát, aki még aznap hiánytalanul visszakapta pénzét és okmányait.

Mit kell tennünk, ha mi találunk pénzt az utcán?

A bankjegyek és érmék megtalálásáról a törvény konkrét szabályokat fogalmaz meg, eszerint a talált pénzt kötelesek vagyunk a megtalálástól számított nyolc napon belül leadni a találás helye szerint illetékes jegyzőnek. Ekkor nyilatkozatot kell tennünk arról, hogy a megtalált pénzre vagy tárgyra később igényt tartunk-e, erről pedig igazolást is kell kapnunk. Ez azért fontos, mert a talált pénzt három hónapig kell megőrizni, és

ha nem derül ki, hogy kié volt a pénz, akkor a három hónap múlva az összeg a megtalálót illeti.

Fontos azonban, hogy a talált pénz csak akkor lehet a miénk, ha azt nem egy közönség számára nyitva álló épületben (pl. bevásároló központban) vagy egy buszon esetleg villamoson találtuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha én hagytam el...

Mi tévők lehetünk abban az esetben, ha mi vagyunk azok, akik kisebb vagy nagyobb pénzösszeget hagytak el? Minden esetben körültekintően kell eljárni és meg kell győződni a talált pénz vagy dolog kiadásra igényt tartó személy jogosultságáról. Ez megtörténhet nyilatkozat formájában, amiben leírjuk az elvesztés körülményeit és a pontos összeget, (esetleg akár címletekre lebontva) de lehetőség van tanúk meghallgatására is az ügyben - tudta meg korábban a Pénzcentrum az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06