2 °C Budapest
Pénzzel teli táskát hagytak el: vajon mit csinált vele a megtaláló?

Pénzzel teli táskát hagytak el: vajon mit csinált vele a megtaláló?

2015. november 2. 16:40

173 ezer forint és a sofőr iratai voltak abban a táskában, amit a feledékeny tulajdonos hagyott autója tetején, majd elindult. A megtaláló próbálta utolérni a táska tulajdonosát, végül a helyi rendőrök segítettek neki. Vajon mit kell tennünk, ha pénzt találunk az utcán? Hogyan bizonyíthatjuk, ha mi hagytuk el?

November elsején délután felejtette az autója tetején kézitáskáját egy férfi, amely az elindulást követően egy esztergomi sofőr elé esett le. A megtaláló próbálta utolérni a tulajdonos kocsiját, de szem elől tévesztette - írja a kemma.hu

A beszámoló szerint, pont ekkor érkeztek meg a helyi rendőrök, akik elvették a megtalálótól a táskát és együtt nézték át annak tartalmát és együtt számolták le a benne talált 173 ezer forintot. Az esztergomi rendőrök értesítették a táska tulajdonosát, aki még aznap hiánytalanul visszakapta pénzét és okmányait.

Mit kell tennünk, ha mi találunk pénzt az utcán?

A bankjegyek és érmék megtalálásáról a törvény konkrét szabályokat fogalmaz meg, eszerint a talált pénzt kötelesek vagyunk a megtalálástól számított nyolc napon belül leadni a találás helye szerint illetékes jegyzőnek. Ekkor nyilatkozatot kell tennünk arról, hogy a megtalált pénzre vagy tárgyra később igényt tartunk-e, erről pedig igazolást is kell kapnunk. Ez azért fontos, mert a talált pénzt három hónapig kell megőrizni, és

ha nem derül ki, hogy kié volt a pénz, akkor a három hónap múlva az összeg a megtalálót illeti.

Fontos azonban, hogy a talált pénz csak akkor lehet a miénk, ha azt nem egy közönség számára nyitva álló épületben (pl. bevásároló központban) vagy egy buszon esetleg villamoson találtuk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha én hagytam el...

Mi tévők lehetünk abban az esetben, ha mi vagyunk azok, akik kisebb vagy nagyobb pénzösszeget hagytak el? Minden esetben körültekintően kell eljárni és meg kell győződni a talált pénz vagy dolog kiadásra igényt tartó személy jogosultságáról. Ez megtörténhet nyilatkozat formájában, amiben leírjuk az elvesztés körülményeit és a pontos összeget, (esetleg akár címletekre lebontva) de lehetőség van tanúk meghallgatására is az ügyben - tudta meg korábban a Pénzcentrum az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 14. szerda
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?