A magyar ATM-ek titka: ez a gomb nagyon hiányzik

A magyar ATM-ek titka: ez a gomb nagyon hiányzik

Pénzcentrum
2015. szeptember 9. 11:03

Az ATM-es készpénzfelvételnél sokszor bajban vagyunk amiatt, hogy 10 ezres, vagy 20 ezres címleteket ad az automata. Ezzel viszont egy ásványvíz megvásárlása egy kisebb üzletben nehezebb lesz. Előfordulhat ugyanis, hogy az eladó nem tud visszaadni a nagy címletből. Vannak viszont olyan automaták, ahol kiválaszthatjuk a címleteinket, de hol keressük ezeket?

Nincs kisebb?

 - találkozunk nap mint nap a boltokban a kérdéssel, és sokszor valóban nem tudunk kisebb címletet adni a pénztárosnak, mivel az ATM 10 vagy 20 ezrest adott a készpénzfelvételkor.

Hogyan kerüljük el a kínzó kérdést?

Több módszerrel is elkerülhetjük a kellemetlen kérdést. A CIB és a K&H is azt tanácsolja az ügyfeleknek, hogy az automata által felajánlott kerek összegek helyett válasszunk magunk összeget. Ez azt jelenti, hogy például 20 ezer forint helyett inkább 19 ezer forintot vegyünk fel, így többféle címletet fog kiadni az ATM, és elkerüljük, hogy a nagy címletű pénzünkkel nem tudunk fizetni a sarki kisboltban.

Van azonban ennél jobb megoldás is, igaz, az automaták csak egy részénél elterjedt a módszer.

Az Erste összes ATM-jén elérhető a címletválasztás a kezdetek óta

- mondta a Pénzcentrumnak a bank. Ahogy a többi pénzintézettől megtudtuk, a közeljövőben ez a lehetőség nem is lesz elérhető más ATM-ekben (a Raiffeisentől, a Budapest Banktól, a K&H-tól a CIB-től, az OTP-től és az UniCredittől kaptunk ilyen választ).

A témával kapcsolatban megkerestük a jegybankot is, ezt válaszolták kérdéseinkre:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A címletválasztásnak nincs jogszabályi háttere. ATM-ből történő készpénzfelvétel során a készpénzfelvevő címletválasztással nem tudja befolyásolni, hogy a felvétel a neki legkedvezőbb címletösszetételben történjen.


Azaz gyakorlatilag jelenleg nincs olyan szabályozás Magyarországon, amely befolyásolná, hogy milyen címleteket kell kiadni az ATM-ekből, illetve nincs szabályozás arra sem, hogy az automatákban a címletválasztás lehetőségét elérhetővé kell tenni.

Hogyan választhatunk a címletek közül?

Ha az Erste ATM-jéből szeretnénk címletválasztással készpénzhez jutni, akkor ezres, 5 ezres, 10 ezres és 20 ezres címletek közül választhatunk. Lényeges, hogy ez nemcsak a bank ügyfeleinek elérhető, hanem mindenkinek, aki a pénzintézet automatájából vesz fel készpénzt. Ha ugyanis igényeltük a bankunknál a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt, akkor akár az Erste ATM-jéből is díjak felszámítása nélkül, ingyen vehetünk fel pénzt, így lehetőségünk van a címletválasztás szabadságával élni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?