15 °C Budapest
Itt az AXA figyelmeztetése: ezt jobb, ha minden ügyfél tudja

Itt az AXA figyelmeztetése: ezt jobb, ha minden ügyfél tudja

2015. augusztus 12. 16:50

Alig indította el Számla Kontroll Push névre keresztelt online szolgáltatását az AXA Bank, máris egy fontos biztonsági tanácsra hívja fel ügyfelei figyelmét - tudta meg a Pénzcentrum.

Érdekes tájékoztató üzenetet kaptak nemrég net- és mobilbankjukban az AXA Bank ügyfelei:

Felhívjuk figyelmét, hogy a saját adatainak biztonsága érdekében, az alábbiakra fordítson fokozott figyelmet! Amennyiben Számla kontroll Push üzenet szolgáltatást rendel, és a későbbiekben telefonját átadja vagy eladja harmadik személynek, az átadás előtt mindenképpen futtassa le a "Gyári beállítások visszaállítását".

Aki nem ismerné a szolgáltatást, idehaza elsőként a Gránit Bank kínált olyan szolgáltatást ügyfeleinek, amellyel a hagyományos SMS értesítések helyett díjmentes online üzenetekkel követhetőek a számlamozgások és a bankkártya műveletek. Nemrég pedig az AXA Bank indította el hasonló szolgáltatását.

Az AXA korábbi tájékoztatása szerint az új szolgáltatás bevezetésére azért volt szükség, hogy ügyfeleik mindig naprakészek legyenek a bankszámlájukon történt mozgásokkal kapcsolatban.

A szolgáltatás keretében két módon lehet tájékozódni:

  • hagyományos SMS formájában, illetve
  • ún. push üzenet révén a MobilosOKÉ alkalmazáson keresztül.
Érdemes tehát megszívlelni a bank tanácsát, és telefonunk harmadik személynek történő átadáskor lefuttatni a "Gyári beállítások visszaállítása" funkciót.

Kérdés persze, mennyire vagyunk veszélyben (illetve a számlánkon lévő pénz...), ha akaratunkon kívül került illetéktelen kézbe telefonunk, illetve pontosan milyen információkat takar a figyelmeztetésben szereplő "saját adataink" megfogalmazás? Az AXA Bank szerint nem kell aggódnunk:

Az AXA Bank a tájékoztató üzenetben nem biztonsági résre, hanem egy általános érvényű adatvédelmi alapvetésre hívja fel a figyelmet, mely szerint mobiltelefon-készülék váltáskor a tulajdonosnak javasolt a gyári beállításokat visszaállítania, hiszen a telefonon tárolt esetleges telefonszámokat, vagy más bankoktól kapott SMS-eket és egyéb adatokat sem célszerű tovább adni az új tulajdonosnak. Hazánkban a mobiltelefon viszonylag új bankolási platformnak tekinthető, ami kényelmes és gyors bankolást tesz lehetővé, azonban éppen az újszerűsége miatt szükséges az ügyfelek biztonságtudatosságát erősíteni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Számla Kontroll push üzenet szolgáltatás esetében az AXA Bank figyelmességből, nem pedig biztonsági résből eredően hívja fel előzetesen a felhasználók figyelmét. A mobiltelefonon megjelenő push üzenet a bankszámlaszám utolsó 4 számjegyét, az egyenleg változásának mértékét, az új számlaegyenleget, és a küldő vagy kedvezményezett nevét tartalmazza közlemény rovattal együtt. Ezen adatok azonban semmilyen visszaélésre nem adnak lehetőséget, hiszen nem azonosítják sem a számlatulajdonost, sem pedig a tranzakcióban résztvevő másik felet. A push üzenet tehát sokkal kevesebb adatot tartalmaz, mint például egy papíralapú bankszámlakivonat, amelyet a legtöbb postaládából egy könnyű mozdulattal bárki kiemelhet. Mindemellett, a szolgáltatás kizárólag úgy vehető igénybe, hogy a felhasználó a szolgáltatás részleteinek ismeretében kifejezetten kéri annak igénybevételét.

Abban az esetben, ha a felhasználó mobiltelefonja akaratán kívül kerül harmadik fél birtokába, úgy ugyancsak nincsen kockázat, az AXA Bank által kidolgozott biztonsági folyamatok mind az ügyfél számláján elhelyezett összeget, mind adatai védelmét teljes körűen garantálják. A push üzenet kizárólag tájékoztató funkcióval bír, nem ad lehetőséget a MobilosOKÉ alkalmazásba történő belépésre, további információk kinyerésére, illetve tranzakciók kezdeményezésére sem. Bármilyen további akció kezdeményezéséhez, illetve visszaélésre okot adható információk kinyeréséhez az alkalmazásba történő belépés szükséges, amelyhez a titkos mPIN azonosító szükséges, amit azonban kizárólag a felhasználó ismer és a telefonon nincsen tárolva. Abban az esetben egyébként, ha a telefon kikerül az ügyfél birtokából, azt köteles haladéktalanul jeleznie a banknál, ahogy azt is, ha például az SMS szolgáltatásokhoz tartozó telefonszáma megváltozik.

A fentieken túl az ügyfél az AXA Bank Telefonos Ügyfélszolgálata felé intézett hívással azonnali hatállyal letilthatja mind a MobilosOKÉ, mind pedig Számla Kontroll push üzenet szolgáltatást

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére az AXA Bank.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25